Junior Wampex Vledder is zwaar, maar goed te doen

Vledder - Meer dan honderdvijftig jongeren tussen de 10 en 16 jaar hebben dit weekeinde de elementen getrotseerd tijdens de Junior Wampex in Vledder. Voor de jongeren kregen in het donker op het modderige parcours een boeiende tocht voorgeschoteld.

De Junior Wampex is een organisatie van de scoutinggroep Van Swieten en een grote groep vrijwilligers. Het enthousiasme van de jeugd en de voldoening achteraf na het beëindigen van de tocht, geeft de meer dan 40 vrijwilligers de energie en motivatie om zich elk jaar opnieuw in te zetten voor het welslagen van dit evenement. Heel eenvoudig was het ditmaal tijdens de Junior Wampex allemaal niet. In de dagen voorafgaand aan het evenement had het behoorlijk geregend. Het parcours was dan ook modderig en zwaar. Tijdens de Wampex zelf was het droog, maar wel stond er een gure wind. De deelnemers ondervonden er nauwelijks last van, dit in tegenstelling tot de posthouders.

Juiste pad

De eerste ploegen vertrokken zaterdag om 16.00 uur en de laatste om 19.00 uur. Met een uitgebreide maar soms cryptische routebeschrijving moesten de jongeren hun weg vinden door de prachtige omgeving van Vledder. Op de route waren er negen fietsende begeleiders actief om ploegen die het spoor bijster waren, weer op het juiste pad te brengen.

Hindernissen

Onderweg waren er zes pittige hindernissen die de deelnemers moesten overwinnen. Hierbij speelde water zoals altijd weer een grote rol. Zo was er een parcours op een ven met vlonders en steigerplanken. Velen wankelden op de instabiele constructie, maar niemand raakte te water. Op een andere post moesten de avonturiers een brede sloot oversteken via een slingertouw. Op de ijsbaan van Vledder was er een oversteek met een surfplank en via een apenbrug terug van het eiland af.

Bij de laatste post moesten de vermoeide deelnemers met een vlot een eind het ven op peddelen en onderweg een aantal dierenafbeeldingen onthouden. Bij de kijkposten onderweg was het een drukte van belang met ouders en bekenden die de deelnemers kwamen aanmoedigen. En ook op de geheime eindbestemming, dit keer het dorpshuis in Vledderveen, was het heel druk maar gezellig met aankomende ploegen en ouders die de jongeren kwamen ophalen maar nog even van de gezelligheid en de verhalen genoten bij een drankje.

Winnaars

Bij de A-route (10 tot 13 jaar) werden ‘Girlzz’ de winnaars met Amber Meinders, Merel Wagenaer, Nikki Dubbelman, Linde Veldhuizen, Olivia Tebbens en Nanke Mol.

Bij de B- route (14 tot 16 jaar) waren ‘De Slimme Jongens’ de beste met Marret van der Wijk, Jesse van der Wijk, Dagmar Hoekstra, Metre de Boer en Ewan Fennema.

Door: Chris Vanwinsen