Voorzet
Door Flip Vellinga

Derby

De onzekerheid heeft het verlangen verdrongen in de aanloop naar de derby tussen MSC-Amslod en Alcides.

De aanhoudende regen heeft het hoofdveld van de wit-zwarten er de afgelopen dagen niet beter op gemaakt, waardoor het doorgaan van de wedstrijd uiterst twijfelachtig is geworden. Ook voor de komende dagen zijn de weersvooruitzichten slecht. Bij MSC-Amslod worden de verschillende weerapps nauwlettend in de gaten gehouden.

De voorbereidingen op de derby gaan intussen gewoon door. Er moet namelijk nogal wat worden ingekocht voor de catering en omgebouwd op de accommodatie; en beter mét verlegen dan óm verlegen. De verwachting is dat niet eerder dan zaterdagmorgen een beslissing wordt genomen of er ’s avonds kan worden gespeeld. Na het hachelijke avontuur van afgelopen zondag, toen de hoofdmacht tevergeefs afreisde naar Hoorn, wil MSC-Amslod een zorgvuldige afweging maken. Een eventuele uitwijkdatum is zaterdag 30 maart.

Twijfel

Ook op de redactie van deze krant regeert de twijfel. Sportregisseur Rob Striethouldt, die elke week met veel precisie het draaiboek voor het weekend samenstelt, wikt en weegt: welke invalshoeken kiezen voor de voorbeschouwing? Een enkelvoudige pagina plannen of wellicht toch een spread? En hoe gaat het sportkatern van maandag eruit zien? Het lijkt nog ver weg, maar in een almaar veranderend medialandschap is strak plannen tot een kunst verheven.

Heeft MSC-Amslod tot zaterdagochtend de tijd om de knoop door te hakken, van de redacteuren wordt verwacht dat zij al op vrijdagmiddag aangeven hoeveel pagina’s zij produceren in het weekend.

Het is knap hoe Striethouldt zich elke week over die puzzel ontfermt. Hij onderhoudt de contacten met de mensen in het veld en geeft exact door hoeveel woorden van een bepaalde wedstrijd worden verwacht. Al bij één afgelasting wordt het improviseren, omdat de planning is gebaseerd op vaste paginamodellen.

Intussen gebeurt er van alles bij beide clubs, wordt druk gebouwd aan de selecties voor komend seizoen en kan zowel MSC-Amslod als Alcides uitstekende statistieken overleggen in de hoofdklasse. Dat is mooi voor beide clubs en goed voor de uitstraling van het Meppeler voetbal.

Praktijkmensen

Verheugend voor Alcides is bovendien de terugkeer van oud-aanvoerder Eric-Jan Lijzen, als jeugdtrainer in de organisatie. Hij wordt met ingang van volgend seizoen assistent-trainer van JO15-1, dat uitkomt in de hoofdklasse.

Het is een goede en interessante ontwikkeling dat praktijkmensen betrokken worden bij de jeugdopleiding. Zij kunnen spelers beter maken en helpen in hun ontwikkeling.

Een goed bewijs daarvan bij MSC-Amslod is oud-prof Arjan Bosschaart. Hij heeft zich bij de club ontfermd over JO17-1 en nam afgelopen zaterdag met zijn team een belangrijke horde op weg naar het kampioenschap in de hoofdklasse, door de nummer drie JVZ met 7-0 te verslaan.

Zo valt er in de aanloop naar de derby voldoende te melden over beide clubs, maar blijft het hoogst onzeker of het hoofdmenu zaterdag kan worden geserveerd. Onze specialist Striethouldt, gepokt en gemazeld in het metier, is pessimistisch gestemd. En eerlijk is eerlijk: hij zit er niet vaak naast.