Meppel heeft weinig AED's en burgerhulpverleners

Meppel - Het aantal automatische externe defibrillators (AED's) dat in de gemeente Meppel 24 uur per dag beschikbaar is, ligt lager dan in de omliggende gemeenten. Ook het aantal burgerhulpverleners dat de apparaten kan bedienen ligt fors lager. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting die bijeen zijn gebracht door LocalFocus.

In de cijfers is geen rekening gehouden met de afstand tot de dichtst bijzijnde AED. In grote, dunbevolkte gemeenten zijn daardoor meer AED's nodig dan in dichtbevolkte gebieden. Zo zijn er in het postcode 7941 slechts 4 AED's. Toch zijn dat er volgens de website van de hartstichting genoeg. In postcode gebied 7944 zijn er echter te weinig. 

Zijn er voldoende AED’s in jouw buurt? Check het hier. en bekijk hier waar de AED's te vinden zijn. 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

 

Het aantal burgerhulpverleners neemt toe. Volgens de Hartstichting telt Nederland momenteel ruim 225.000 vrijwilligers die kunnen worden opgeroepen om bij een hartstilstand hulp te bieden. Dat zijn er 32 procent meer dan een jaar geleden. Burgerhulpverleners kunnen iemand met een hartstilstand in geval van nood reanimeren, eventueel met een hartdefibrillator (AED). 

Op verzoek van LocalFocus verstrekte de Hartstichting cijfers over het aantal burgerhulpverleners en het aantal AED's per gemeente. Deze mobiele noodsystemen die het hartritme van mensen met een hartstilstand kunnen herstellen, hangen op allerlei plekken door het land, zoals supermarkten en buurthuizen.

Op dit moment zijn er bijna 18.000 AED's aangemeld bij een speciaal daarvoor ontwikkeld oproepsysteem. Van die AED’s is zo’n zeventig procent 24 uur per dag beschikbaar.

Op deze kaart zie je per gemeente hoeveel AED's 24/7 beschikbaar zijn: