Fuse brengt dromen tot leven op podium Ogterop

Meppel - Zeg in een gezelschap van muziekliefhebbers Fuse en er komt direct respons. Enthousiast vertelt men over het gehoorde, in een theater of bij Podium Witteman. Maar wat Fuse nu is, een strijkkwartet met bas en percussie, een semi-klassiek geschoolde band? Niemand die het specificeert, de naam Fuse zegt kennelijk genoeg.

Locatie: Ogterop, Meppel
Aantal bezoekers: 280
Waardering: *****

In een kerk hoorden we Fuse al eerder, nu was zondagmiddag het theater aan de beurt.

De klassiek scholing is duidelijk hoorbaar, de muziekkennis eveneens, de naam 'band' verwijst naar de vele improvisaties en het kwistig gebruik van percussie. Waar ligt bij de naamgeving de nadruk op?

Improvisatiekunst

Zacht begint percussionist Daniel van Dalen met een drie-tonig motief, bassist Tobias Nijboer valt in, het motief blijft drie-tonig. Dan volgen celliste Mascha van Nieuwkerk, altviolist Adriaan Breunis en de violisten Julia Philippens en Emma van der Schalie.

Het motief wordt uitgebreid tot vijf en meer tonen, wordt heftiger van klank, om tenslotte uit te doven tot bijna niets. Het motief is van de componist Ligeti, maar wat er gebeurt aan uitbreiding en expressie zal voornamelijk improvisatie zijn. Want, zegt Emma: 'We improviseren zoveel dat tenslotte alleen de titel over blijft'.

Het is razend knap wat de zes musici doen. Van geen enkel werk spelen zij de volledige compositie. Een van de spelers kondigt aan wat er gespeeld gaat worden: deze middag Ravel en diens leerlingen Turina en de Falla. Maar na enkele minuten verdwijnen de componisten in de improvisatiekunst van Fuse. Wel in de stijl van en bijzonder knap gedaan, muzikaal en expressief.

Soms duikt even een fragmentje op van de oorspronkelijke compositie. Het bekende slaapliedje, en de Habanera, maar net zo snel vergeet je het weer, in de ban van wat op het podium gebeurt. In een Capriccio van Simeon ten Holt voor vioolsolo krijgt de percussionist alle kans zijn kunst te tonen. Fuse imponeert opnieuw door improvisatiekunst. Door zichzelf te zijn, zonder storende lichteffecten of onrustig podiumgedrag.

Droom

Julia droomde ervan Blue in Green van Miles Davies te spelen. Doen, waarom niet? Samen met contrabassist Tobias komt haar droom tot leven. The Yellowjackets in Nederland? Dan er naar toe en daarna bewerkingen maken. Zo hoorden we muziek van deze ' gele hesjes' op het podium in Ogterop, met indrukwekkende soli van Daniel, Julia en Tobias. Dan komt van Emma het verlossende woord, zij noemt Fuse een band. Net toen we in een werkje van Turina en de Toccata van Ravel echt een strijkkwartet-sound meenden te horen.

Fuse is huisband van Podium Witteman, maar met een knipoog: 'Ogterop is echt leuker'. Een volgend optreden in Meppel is voor 2020 geboekt. Fuse is een volle zaal waard.

Marjan Doorn