OM eist cel en boete van bijna half miljoen voor boekhouder

Zwolle / Meppel - Tegen een 68-jarige voormalige boekhouder uit Meppel is donderdag 6 maanden cel en een boete van 455.000 euro geëist voor grootschalige belastingfraude. De man ontkende elke betrokkenheid.

Via twee BV's werd jarenlang omzetbelasting teruggevraagd van de fiscus. Dat totaal liep van 2012 tot en met 2016 op tot het bedrag dat het OM nu als boete opgelegd wil hebben. Dat geld was ook de enige inkomstenbron van die twee bv's. Het werd gestort op een bankrekening die weer op naam stond van de 68-jarige verdachte. Medio 2016 kreeg de Belastingdienst argwaan en vroeg facturen op. Die bleken vervalst.

Bij banken werden grote contante bedragen gepind en via de bankpas werden privékosten gemaakt. Zo werd veel gepind in onder meer Zwartsluis, Zwolle en in meer plaatsen rondom Meppel. De verdachte ontkent in alle toonaarden. ‘Ik heb een supermarkt op 100 meter lopen. Dan ga ik toch geen boodschappen doen in Hoogeveen of Assen?’, vroeg hij de rechters.

Hij zei de twee bedrijven aan een Engelsman verkocht te hebben. Maar waarom werd het geld dan alleen in zijn directe omgeving uitgegeven? Met een bankpas waarvan hij de enige gemachtigde was? Hij wist het niet. Hij kon niet anders bedenken dan dat de man van wie hij ooit die twee bv's kocht hem heeft opgelicht. ‘Een derde gaat er met het geld vandoor en mijn cliënt krijgt alle schuld’, zei de advocaat van de man.

Pensioen

Ook wil het OM dat de man niet meer als boekhouder aan de slag mag. Dat laatste is al het geval: de 68-jarige man uit Meppel is inmiddels met pensioen. Er zijn meer sporen die naar hem leiden. De belastingaangiftes zijn gedaan via een IP-adres dat op het privéadres van de Meppeler staat of via zijn kantoor.

Volgens de officier van justitie leiden alle sporen maar naar een man: de 68-jarige boekhouder. ‘Hij is de drijvende kracht achter deze fraude. En hij is ook degene die geprofiteerd heeft.’ Volgens de advocaat de bedrijven in 2011 verkocht. ‘Zijn betrokkenheid eindigde met het overdragen van de aandelen.’

Vonnis op 11 april.