Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Pandje kopen met geld van de B.V.

Piet heeft 1 miljoen gespaard in zijn holding. Altijd hard gewerkt. Keurig in de B.V. ieder jaar de winstbelasting betaald van 20 procent. Piet wil gaan beleggen. Hij koopt een pandje waarmee hij 80.000 euro rendement kan maken. Hij vraagt zijn belastingadviseur hoe hij dit het beste kan regelen en die komt met een briljant bericht:

‘Beste Piet, als je die 1 miljoen leent van je eigen B.V. , 2 procent rente betaalt aan je B.V. en vervolgens met dit geld het pandje koopt dan ziet de heffing er als volgt uit: Box 3 heffing is nihil, de belastingdruk op de 2 procent rente is voorlopig alleen de vennootschapsbelasting van 20 procent die je B.V. moet betalen, dus met een directe heffing van in totaal 4.000 euro kun je 80.000 euro verdienen per jaar. Gefeliciteerd Piet!’

Deze week kwam de wetgever voor Piet met een onaangename verrassing. Volgens het wetsvoorstel ‘excessief lenen bij de eigen B.V.’ mag je nog ongestraft tot 500.000 lenen van de eigen B.V. Daarboven moet er 25 procent  (of 26,9 procent per 2022) belasting worden betaald over een zogenaamde fictieve winstuitkering. De wetgever vindt het niet meer gewenst dat Piet het geld in de B.V. (waarover nog geen inkomstenbelasting is betaald) al vast kan gebruiken om privé mee te beleggen.

Piet moet per 1 januari 2022 (als de wet is ingevoerd) direct 100.000 euro inkomstenbelasting betalen. Onder de huidige wet mag Piet deze heffing nog uitstellen tot zijn overlijden. De wetgever heeft ook goed nieuws: voor de eigen woning mag Piet nog wel gewoon geld lenen van zijn B.V. zonder deze heffing. Maar ja, dat levert geen echt belastingvoordeel meer op door alle eerder genomen tariefmaatregelen.

Er zijn veel succesvolle ondernemers als Piet die op het punt staan beleggingskeuzes te gaan maken. Het briefje dat deze ondernemers in het verleden hebben ontvangen van hun adviseur moet worden vervangen door een minder blij bericht.

Piet zou bijvoorbeeld kunnen vernemen dat hij het beste 500.000 euro kan lenen bij de bank met alleen het pand als zekerheid. Zijn eigen B.V. financiert dan de andere helft. De box 3 heffing blijft dan nog steeds even laag. Voor de 500.000 euro eigen geld in de B.V. moet Piet dan iets anders bedenken.

Dus: werk aan de winkel om situaties opnieuw in te richten om in de toekomst een (straf)heffing te voorkomen.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!