Burgemeester Segers: ‘Gemeente heeft geen rol bij neerhalen zendmasten’

Staphorst - Vorige week vrijdag braken er relletjes uit bij de ontmanteling van een illegale zendmast aan de Vlakkenweg in het buitengebied van Staphorst. De ME werd ingezet. De gemeente Staphorst heeft er niets mee van doen. Dat zegt burgemeester Theo Segers van Staphorst.

Geruchten gaan dat het de gemeente was die de masten wilde ontmantelen en ook de politie had ingeschakeld. Volgens Segers was dat niet aan de orde. ‘Het Agentschap Telecom (AT) is verantwoordelijk voor het opsporen en naar beneden halen van illegale zendmasten. De masten storen vaak de frequenties van het vliegverkeer en hulpdiensten. Als het Agentschap vindt dat daar de politie bij moet komen, dan heeft ze de bevoegdheid dat te doen. De burgemeester staat daarbuiten. Alleen bij grootschalige rellen krijgt de burgemeester een taak. In dit geval hoorde ik het achteraf en dat is ook goed. Het AT en de politie maken een eigen inschatting. Het zou toch wat zijn als ik bij alle politieoptredens toestemming zou moeten geven. Zo werkt het niet.’

Staphorst heeft volgens Segers part noch deel aan de ontmanteling van de masten en hij betreurt dat het AT de politie moest inschakelen. Het AT haalde er vorige week een stuk of negen naar beneden. Niet voor het eerst overigens. Dat gebeurt veel vaker.