‘Op muziekgebied ben ik een alleseter’. Veelzijdigheid kenmerkt bevlogen musicus en docent Rudi Kaldenberg | Passie voor Muziek

Halverwege het gesprek staat Rudi Kaldenberg (63) op en loopt naar de Blüthner vleugel in de hoek van de ruimte, waarin hij zijn leerlingen les geeft. Hij vertelt dat hij de honderd jaar oude vleugel binnenkort volledig laat restaureren. Het is een flinke investering, maar hij heeft het er graag voor over. Muziek is zijn leven. ,,Ik kan me niet voorstellen dat mensen hun instrument wegdoen”, zegt hij, nadat hij heeft laten horen wat voor prachtig geluid in de vleugel zit.

Rudi Kaldenberg

Rudi Kaldenberg Foto: Wilbert Bijzitter

Hier zit een gepassioneerd musicus. Dit is de plek waar hij gelukkig is. ,,Ik vind het leuk om les te geven. Ik haal er inspiratie uit.” Eerder op de ochtend, in de keuken van zijn vrijstaande woning in Uffelte, heeft hij zijn boosheid geuit over de gang van zaken rond Scala, het centrum voor de kunsten, dat niet langer op subsidie kan rekenen. Hij vindt het onbegrijpelijk. Rudi heeft jarenlang als docent zijn diensten verleend aan Scala. Nu is er de leegte en overheerst onbegrip. ,,Kunsteducatie kan niet zonder subsidie”, is zijn mening. ,,Het behoort tot de algemene ontwikkeling van met name jonge mensen. Muziekonderwijs moet voor iedereen betaalbaar zijn en geen elitaire business worden. Muziek is noodzaak.”