Cantica Sacra trakteert op muzikale wereldreis | Recensie

Cantica Sacra kan eindelijk het jubileumconcert geven. Foto: Sieb van der Laan

Het veertigjarig bestaan van Cantica Sacra was een mooie aanleiding voor een feestje, dat noodgedwongen twee jaar moest worden uitgesteld. Het koor bewees zaterdag, tijdens het jubileumconcert, dat het de coronapandemie prima is doorgekomen en dat het uitstel allerminst funest is geweest voor de feestlust. De Grote Kerk in Steenwijk was nagenoeg uitverkocht.

Er is in het repertoire van het Steenwijker kamerkoor voldoende ruimte voor oude meesters („niets mis met een mooi stuk van Händel, Vivaldi of Mozart”), maar het publiek weet dat er maar wat graag wordt geput uit de oude meesters van morgen. Keer op keer slaagt Cantica Sacra erin fraaie modern-klassieke werken ten gehore te brengen. Zo ook zaterdag.

Net zo springlevend als het koor zelf zijn de twee componisten waarvan werken zijn opgevoerd. Geopend werd met Luminous Night of the Soul van Ola Gjeilo. Een bekend stuk voor het trouwe Cantica-publiek. Vanaf de eerste kordate armzwaaien van Claartje van Dokkum, sinds 1992 de bevlogen dirigent van het koor, is het een prettig thuiskomen.

Muzikale invloeden uit alle windstreken

Zo’n twee jaar voor de oprichting van Cantica Sacra werd Gjeilo geboren. Opmerkelijk genoeg is dit eveneens het geval bij de componist van de hoofdmoot. Dan Forrest verwierf bekendheid met het veelzijdige zevendelige Jubilate Deo , dat zich laat omschrijven als een muzikale reis om de wereld. De tekst van Psalm 100 klinkt heel toepasselijk in liefst zeven talen. Om het globale aspect kracht bij te zetten passeren nog meer hoorbare muzikale invloeden uit alle windstreken de revue.

Het impressionante, veelzijdige stuk staat in zekere zin symbool voor de muzikale ontdekkingsreis die Cantica Sacra zelf heeft afgelegd. Het contrast tussen het ingetogen mystieke Hebreeuws-Arabische tweede deel en het feestelijke, hier en daar zelfs swingende Afrikaanse vierde deel kan niet veel groter. Het is een balansoefening waarin het koor bewijst zich staande te kunnen houden.

De selecte groep begeleidingsmuzikanten wordt nergens dominant, maar brengt waar nodig net de juiste accenten aan om het stuk voldoende body te geven. De krachtige, bombastische finale, waarin de belangrijkste muzikale thema’s nog een laatste maal aan bod komen, voelt als een juichkreet. Jubelen dat het weer mag, dat het weer kan. En gelijk hebben ze.

Voor de coronatijd werd de Grote Kerk in ieder geval drie keer per jaar gevuld met de warme klank die het koor typeert. De leden zelf hopen weer in dit patroon te kunnen vervallen: „Deze muziek was het wachten waard”, klinkt het. „Maar we willen niet nog eens meer dan twee jaar wachten op een volgend concert.”

Cantica Sacra trakteert op muzikale wereldreis, zaterdag in de Grote of Sint-Clemenskerk in Steenwijk, ruim 400 bezoekers.

Nieuws

menu