Dag van het Kasteel: geniet van een concertwandeling en het erfgoed op Landgoed de Horte

Landgoed De Horte.

Landgoed De Horte. Foto Dook van Gils

Landschap Overijssel organiseert maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, in samenwerking met iGNITE! Music Agency de Dag van het Kasteel met een speciaal programma op Buitenplaats de Horte. De wandelaars kunnen tijdens een concertwandeling door de prachtige natuur op en om het landgoed genieten van diverse live muzikanten. De artiesten die zullen optreden zijn onder andere singer-songwriter Fré, Marise en Ann Trio (harp, sax, gitaar) en didgeridoo-speler MT-Yidaki. Van 12.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom. Meld je vooraf wel aan voor de wandeling met livemuziek.

De rondleiding start bij huis de Horte aan de Poppenallee 39. Onder begeleiding van een gids van Landschap Overijssel gaat deze wandeling door het huis waarbij stil wordt gestaan bij dit prachtige erfgoed. Vervolgens gaat de wandeling buiten verder door de mooie natuur op het landgoed. Onderweg kom je bij een aantal korte concerten. De artiesten FRÉ, ook frontvrouw van Music Declares Emergency, didgeridoo-speler MT-Yidaki, Marise en het ANN TRIO verzorgen een concert op een bijzondere plek in de natuur.

Buitenplaats de Horte

Buitenplaats de Horte is begin 17e eeuw aangelegd in overwegend Franse stijl. Bijzonder is dat het landgoed nog compleet is. Veel gebouwen zijn op de monumentenlijst geplaatst. Het is een belangrijk tuin- en cultuurhistorisch complex. Onder de rijksbescherming vallen onder andere: Huis De Horte, de tuin, ‘t Witte Huis, boerderij de Horteboer, de tuinmanswoning, het prieel en de druivenkas. Op het landgoed leven tal van dieren waaronder de bunzing, das, otter, hermelijn, lijster, wielewaal en het visdiefje. In de natuurakkers bloeien margriet en boterbloem. In het water leven voorn, zeelt en snoek. En natuurlijk de ringslang. Tijdens de Dag van het Kasteel worden veel verborgen verhalen verteld over de natuur en cultuur van De Horte. En over de unieke historie van het landschap in Overijssel, vroeger en nu.

Barista in de tuin van de Horte

Wil je op eigen gelegenheid wandelen en genieten van de tuin van De Horte dan kan dat natuurlijk ook. Er is tijdens de Dag van het Kasteel een barista aanwezig met een koffiekar waar je een lekker kopje koffie, thee, limonade en eigengemaakte lekkernij kunt kopen.

De eerste wandeling start om 12.30 uur en de tweede om 13.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

De kosten zijn € 10, - per persoon. Uiteraard is er de gelegenheid om voorafgaand of na afloop van het programma te genieten van een heerlijk drankje of zoetigheid.