De Juffer van Echten: Mensenperikelen in het sprookjesbos

In de natuur een theaterstuk beleven. Foto: Aangeleverde foto

De natuur kan veel over de mensenwereld te vertellen, weet schrijver en acteur Luuk Haaze uit Nijeveen. Hij schreef een van de drie scripts van NATUURLIJK, Theater van het Landschap dat tot en met zondag 24 juli in Het Reestdal in Balkbrug te zien is.

Luuk is niet alleen gevraagd een van de scripts te maken, maar deze voorstelling ook te regisseren. „Het stuk heeft binding met de natuur, maar de regio is ook belangrijk: dat is mijn inspiratiebron”, zo vertelt hij. Luuk ging daarom op zoek naar verhalen uit de regio en trof na enig zoeken een anekdote die het uitgangspunt werd voor zijn eenakter: de Juffer van Echten. „Het gaat over een rijke vrouw die met een arme jongeman gaat trouwen. De moeder van de vrouw, ook rijk dus, vindt dat geen goed idee. Als je gaat trouwen, zegt de moeder, zorg dan wel dat je de baas blijft. Dat is haar dringende advies. Maar de man laat zich niet zomaar onderdrukken door de dochter en moeder. Om hen te imponeren begint hij dieren van de familie dood te schieten. Het is een verhaal over machtsrelaties.”

Leuk, spannend, grappig en met een boodschap

De eerste aanzet was prima, maar het moest meer sprookjesachtig worden, meer voor jong én oud, voor het hele gezin. Volgens Luuk is dat: leuk en spannend voor kinderen, wat humor voor de ouders en een onderliggende boodschap. „Ik heb toen gekeken naar wie in het dierenrijk zo’n machtsrelatie kan representeren en kwam uit bij de bijenkolonie.”

De moeder werd een bijenkoningin, de dochter larve en de jongeman werd mier. „De mannetjesmier wil de larve imponeren en wordt boos als de koningin ertussen zit: de larve wordt op haar commando bazig richting de mier. De mier begint dan honingpotjes van de bijenraat kapot te gooien. Hij krijgt natuurlijk spijt van zijn daden, maar de larve geeft ook toe dat zij te bazig was. Hoe het dan afloopt? Nee, dat verklap ik natuurlijk nog niet.”

Luuks voorstelling is niet alleen maar een toneelstuk. Door de eenakter heen zijn liedjes van Marnix Wetzer verweven. „Marnix is een bekende van het Wilminktheater: hij werkte ook mee bij De Boerenopstand. Tot Tubbig en niet verder en schreef muziek mee voor Mees Kees de Musical.”

NATUURLIJK, theater van het landschap is te zien tot en met zondag 24 juli in Het Reestdal in Balkbrug. Er worden drie korte voorstellingen gespeeld op verschillende locaties in het bos. Bezoekers wandelen van de ene naar de andere voorstelling, onderwijl genietend van de natuur om hen heen. Bezoekers lopen maximaal 3 kilometer.

De adviesleeftijd voor jonge kinderen is 5+. De route van de wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen.

Kijk voor kaartverkoop op de website www.wilminktheater.nl

Nieuws

menu