De Opstand der braven wordt deze zomer in Hollandscheveld een stikstofkomedie met de sfeer van de Zwarte Cross: Boer Koekoek

Han Oldigs, speelt straks zowel de beroemdste acteur van Nederland als Hendrik Koekoek

Op de kop af zestig jaar na de Opstand der braven werd maandag de cast gepresenteerd van Boer Koekoek, het theaterspektakel over een van de grootste boerenprotesten in de Nederlandse geschiedenis.

Plaats van handeling: café Mol in Hollandscheveld, in 1963 verzamelplaats voor boeren die zich verzetten tegen maatregelen van bovenaf. Was de sfeer destijds grimmig, met als dieptepunt het op straat zetten van boerengezinnen, dit keer was de stemming luimig. Dat kwam deels door het rondvertellen van anekdotes over Hendrik Koekoek (1912-1987), naar verluidt een groot en humorvol spreker die voortdurend van de hak op de tak sprong.

De voorstelling, een idee van theaterdirecteur Pieter-Bas Rebers, wordt een theaterstuk in een theaterstuk, met verwijzingen naar toen en nu. De rol van de spraakmakende boerenleider en het latere Kamerlid is toebedeeld aan Han Oldigs. Hij speelt de beroemdste acteur van Nederland, die op uitnodiging van een historische vereniging tot ieders verrassing naar Hollandscheveld komt om boer Koekoek te spelen in een re-enactment van de Opstand der braven.

Bijna bekende Nederland met veel theaterervaring

Oldigs heeft zoveel kleinere rollen gespeeld in televisieseries dat hem een status van bijna bekende Nederlander mag worden toegekend. In het theater vertolkte hij onder meer dubbelrollen in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer (2014) en Snorro (2018). Daarnaast was hij fabrikant C.T. Stork in het Twentse theaterspektakel Stork en is hij op dit moment Rinus Michels in 14 .

De man die straks de acteur speelt die boer Koekoek zal spelen heeft als zoon van een boerendochter affiniteit met ‘de agrarische vraagstukken’ en tegenstellingen die daar uit voortkomen. ,,Mijn opa had in de jaren zestig een boerderij in Eemnes, zo kreeg ik als kind de opkomst van de Boerenpartij mee”, vertelde Oldigs. ,,Mijn opa had niets met boer Koekoek op. Maar mijn moeder wel, tot grote verontwaardiging van mijn vader.”

Sfeer ontleend aan festival de Zwarte Cross

Regisseur Tom de Ket stelde maandag de allereerste stikstofkomedie met rootsmuziek in het vooruitzicht, geïnspireerd op De Drentse Bluesopera met een sfeer ontleend aan festival de Zwarte Cross. ,,Er is heel veel chagrijn in deze wereld”, vertelde De Ket. ,,Dat komt omdat we niet meer met elkaar in gesprek zijn en niet meer relativeren. Ik hoop dat dit stuk een discussie op gang brengt over waar we met elkaar mee bezig zijn. En ook dat we om weer elkaar kunnen lachen.”

Er wordt veel verwacht van Boer Koekoek , een productie van de mensen die eerder in Drenthe Het Pauperparadijs en Mammoet maakten. De speellocatie, een enorme loods van de firma Fieten in Hollandscheveld, biedt plek aan duizend bezoekers per voorstelling.

Er staan 33 voorstellingen gepland. De première is 15 juli. De kaartverkoop is inmiddels begonnen via boerkoekoekspektakel.nl .

Nieuws

menu