Dieuwertje Blok komt naar 't Lam

Dieuwertje Blok.

Dieuwertje Blok. Foto Lilian van Rooy

De organisatie van ‘t Lam Ontmoet organiseert elk jaar een activiteit, samen met het Schrijversfestival Steenwijk. „Met veel plezier halen we dan bekende schrijvers en/of actuele boeken naar t Lam,” vertelt Karin Klomp. „Dit jaar hebben we Dieuwertje Blok bereid gevonden om naar ons toe te komen. Heel bijzonder is het dat ze haar eerste roman aan ons presenteert.” Dieuwertje komt donderdagavond 30 maart naar ‘t Lam aan de Breestraat 2. Aanvang: 20.15 uur.

Het debuut van Dieuwertje Blok heet ‘Dragelijke Lichtheid’ en het is eigenlijk een boek over haar moeder die na de oorlog de lichtheid van het bestaan weer oppakte. Dieuwertje wordt geïnterviewd door Belinda Terlouw en haar boek is uiteraard ook te koop. Ze zal ook boeken signeren.

Dieuwertje Blok begint in 1980 haar televisiecarrière als omroepster bij de KRO. Ze presenteert voor de KRO de televisieprogramma’s Sport op Maandag en KRO’s Middageditie en op radio het programma Goal. Vervolgens werkt ze voor de VARA, de NOT, RTL Veronique, AT5 en de KRO.

Sinds 2001 is ze het gezicht van het Sinterklaasjournaal (‘de leukste baan van Nederland’) en sinds 2003 presenteert ze ook de intocht van Sinterklaas. Haar radiowerk neemt in de loop van de jaren steeds meer toe, zo is ze presentator van NTR Podium: een wekelijks programma over klassieke muziek en dans.
Nu debuteert ze als schrijfster met een ontroerende ontdekkingstocht door het oorlogsverleden en -dagboek van haar Joodse moeder, Dragelijke Lichtheid.

„Henny Gazan, mijn moeder, was zeventien toen de oorlog uitbrak en zat tweeënhalf jaar ondergedoken. Tweeënhalf jaar kon ze niet naar buiten en moest ze zich zelfs af en toe een avond in een kast verstoppen……..Mijn moeder wist daardoor als geen ander wat vrijheid betekende. En ze koos er echt voor om niet te haten, ze keerde zich niet van de wereld.”

In haar boek puzzelt Dieuwertje het leven van Henny, en alle jongeren die ze ontmoette, bij elkaar en schetst daarmee het ontroerende portret van een bijna verdwenen generatie. (bron: Bruna).

Dieuwertje Blok wordt geïnterviewd door Belinda Terlouw; zij interviewde eerder Sonja Barend in ‘t Lam. Het boek van Dieuwertje is op de avond zelf te koop in t Lam. Donderdagavond 30 maart. Tickets 10 euro p.p. Reserveren: karin@karinklomp.nl