Eiland in de Verte is groots in première gegaan. Ook spelers uit deze regio werken mee aan muzikale theaterstuk

Het stuk wordt opgevoerd in de haven van Urk.

Het stuk wordt opgevoerd in de haven van Urk. Foto: Aangeleverde foto

De kop is er af. Eiland in de Verte is woensdagavond in première gegaan. Met een cast van 100 amateurartiesten uit de wijde regio, van Steenwijkerland en Meppel tot Urk en de Noordoostpolder.

Zo doen uit deze regio mee Henk Vording (Steenwijk), Peter Kragt (Muggenbeet), Wilma Holweg (Vollenhove) en Xander Driessen uit Meppel. Het script van Eiland in de verte is geschreven door Jan Blei uit Zwartsluis. „Het was een fantastische première, ik heb er als speler met volle teugen van genoten”, vertelt Xander Driessen. „De prachtige locatie in de haven, het mooie weer, de lovende reacties...dit smaakt absoluut naar meer!”

Het muzikale theaterspektakel wordt opgevoerd in de haven van Urk op 22, 23, 24 en 25 juni. Bezoekers krijgen tijdens de uitvoering het verhaal van de inpoldering van de Zuiderzee voorgeschoteld; het einde van het eiland Urk en de komst van de Noordoostpolder.

„Eiland in de verte is een ode aan de weerbarstigheid van de Urker vissers en de kracht van de polderpioniers”, zegt Han Evers, directeur van theater De Meenthe in Steenwijk en directeur van de stichting MOL (Meenthe Op Locatie), de producent van de musicals. In drie maanden is de productie neergezet.

Het resultaat mag er zijn: mooi decor, prachtige zang en live muziek. De reacties van het publiek zijn na de eerste uitvoering lovend: ‘Onder de indruk’, ‘ontroerend’, ‘mooi’, ‘fantastisch’, ‘verrassend goed gespeeld’ en ‘wat is het groots’.

Het publiek applaudisseerde veelvuldig na prachtige solo’s en koorzang. Naast de nodige tranen die weggepinkt werden om de scènes over de op zee verdronken zoon Tiemen, werd er ook hard gelachen. ‘Een wethouder zeker’ wordt er gegrapt, die geen geschikte kandidaat blijkt om de geliefde te worden van de dromerige Lena.

Ook het productieteam kijkt terug op een zeer geslaagde eerste avond. „Wat ik vooral heel erg mooi vind is de saamhorigheid en de verbinding van de afgelopen weken. Urkers en niet Urkers is een perfecte combinatie”, zegt productieleider Kees Kranenburg.

De belangstelling was groot op de eerste avond, met maar liefst 1300 toeschouwers. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voorstelling op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni. Reserveren kan via eilandindeverte.nl of bel 0521 – 514004.