Flower Power in Stedelijk Museum Meppel

Vijf deelnemende kunstenaars tijdens de vernissage van de expositie 'Flower Power' in het Stedelijk Museum Meppel. V.l.n.r. Annegret Kellner, Helmut Dick, Ala Khonikava, Michael van Emde Boas en Kaat Schulte.

Vijf deelnemende kunstenaars tijdens de vernissage van de expositie 'Flower Power' in het Stedelijk Museum Meppel. V.l.n.r. Annegret Kellner, Helmut Dick, Ala Khonikava, Michael van Emde Boas en Kaat Schulte. Foto: Wim Goedhart

In Stedelijk Museum Meppel is dit voorjaar de expositie Flower Power te zien.

Kaat Schulte, Michael van Emde Boas, Annegret Kellner, Helmut Dick, en Meppeler schilder Ala Khonikava geven een gevarieerde kijk op de relatie tussen mens en plant. Resultaat is een verrassende en uitbundig kleurige expositie, die tot en met 25 juni te zien is in het centrum van Meppel.

Voor deze bloemenweelde is de Stien Eelsingh zaal aangepast. Eelsinghs bloemen waren geliefd bij het publiek en er zijn werken uit het depot te zien, die een overzicht van haar stijlontwikkeling geven. Heel bijzonder zijn de roosjes uit de jaren 20, die van de gemeente Staphorst in bruikleen zijn. Eelsingh werkte veel samen met de in Giethoorn wonende schilder Piet Zwiers. Van hem is een werk uit de collectie Hotel Kwint op zaal.

Centraal staat de relatie tussen mens en plant. Dick onderzoekt hoe ‘groen’ eco-bewuste mensen zich zijn gaan gedragen, Kellner herinterpreteert het kunstkijken van 17e-eeuwse bloemstillevens op een 21ste-eeuwse manier, Van Emde Boas legt door beweging nauwelijks waarneembare beelden vast en Schulte vangt herinneringen keramisch in de boeketten Flora dementia. In haar Blues boeketten en Wall flowers brengt ze het plastic speelgoed groente en fruit weer tot bloei. Khonikava heeft letterlijk op grote schaal uitgepakt met een overdaad aan wilde bloemen.

De expositie is te zien van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.