Harpist Remy van Kesteren neemt electronics mee naar Vegafabriek

Remy van Kesteren speelt zaterdag in de Vegafabriek. Foto Nick Helderman

Remy van Kesteren doet zaterdagavond 11 maart De Vegafabriek in Kolderveen aan. De harpist, die in de wereld van de klassieke muziek tot de wereldtop behoorde, is zijn avontuurlijke harpmuziek sinds enige jaren gaan combineren met spannende electronics. Zijn recente werk is te omschrijven als neo-classical of ambientmuziek met invloeden uit de popmuziek, rock en jazz.

Janneke Molenhuis van de Vegafabriek is verguld met de komst van Remy van Kesteren: „We zagen hem afgelopen jaar al op ons favoriete festival Down the Rabbit Hole en waren verkocht. Betoverend mooi! We hebben hem toen gelijk gevraagd om naar Kolderveen te komen.”

Moedige muzikant

De Nederlandse harpist Remy van Kesteren is een van de moedigste musici van Nederland. Op alle klassieke concertpodia groeide hij in recordtempo uit tot een gevestigde naam. Toen hij op zijn 16e als harpist debuteerde in het Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands kamerorkest, lag de klassieke wereld aan zijn voeten. Hij trad op in de bekende klassieke muziekpodia van de wereld, zoals Carnagie Hall in New York.

Toch koos Remy. –zoals hij zichzelf stoer heeft omgedoopt- voor een nieuwe koers. Zijn liefde voor het klassieke repertoire blijft een geliefd vertrekpunt voor Remy van Kesteren, maar geïnspireerd door popfestivals en live-concerten in clubs die hij in zijn vrije tijd bezocht, besluit de harpist ook popmuziek te gaan maken. „Muziek waar ik als fervent concertbezoeker zelf ook heen zou willen gaan”, aldus Remy van Kesteren. Dit bracht hem in 2019 een album geproduceerd door Britse producer, songwriter en DJ Fink. Een half jaar na de release van zijn album ‘Shadows’ brengt de harpist onder de titel ‘Home Studio Sessions ’een aantal covers uit van onder andere Radiohead en Rosalía. De elektronisch geproduceerde tracks worden wereldwijd uitgebracht via zijn eigen label en opgepakt in landen als de VS en China.

Live slaat zijn ‘make-over’ eveneens aan. Zo stond hij afgelopen herfst op het Amsterdam Dance Event (ADE) en toerde hij recent samen met Di-rect en het residentieorkest langs de grootste popzalen van Nederland. „Inmiddels heb ik het gevoel dat ik me wél in de juiste droom bevindt,” zegt Van Kesteren over zijn moedige koerswijziging.

Film als inspiratie voor muziek én poster

In 2020 maakte Harpist Remy van Kesteren een nieuwe soundtrack bij de bestaande animatiefilm The Red Turtle van Michael Dudok de Wit. Onder de titel ‘an alternative soundtrack to the motion picture…’ maakte Van Kesteren nieuwe muziek bij deze film, die oorspronkelijk al van een score was voorzien door Laurent Perez.

The Red Turtle is een animatiefilm over een schipbreukeling die op een onbewoond eiland aanspoelt waar een groot bamboebos staat, maar steeds als hij met een bamboe vlot van het eiland probeert te ontsnappen wordt hij teruggedreven door een grote rode zeeschildpad. De beelden van deze film werd door Wijtze Valkema als inspiratiebron gebruikt voor de gigposter die hij maakte voor het concert van Remy van Kesteren in de Vegafabriek. De Meppeler ontwerper, die tekent onder de artiestennaam DripforDrip, maakt voor elk concert van de Vegafabriek een unieke poster die tijdens het concert in een limited edition te koop is.

Vegamaal ‘gekruid’ met neo-klassiek

Voorafgaand aan het concert van Remy van Kesteren kookt Janneke Molenhuis een drie-gangen-vegamaal voor een select gezelschap. „Weinig mensen weten dat ik kook terwijl er neo-klassieke muziek door onze fabriekswoning klinkt”, lacht Janneke. „Met muziek van Nils Frahm, Joep Beving of die van Remy van Kesteren zorg ik ervoor dat ik in de juiste flow raak.” Zo wordt elk vegamaal in de Vegafabriek ‘gekruid’ met neo-klassiek.

Het concert van Remy van Kesteren vindt op zaterdag 11 maart plaats in de vaste locatie van de Vegafabriek: de voormalige Zuivelfabriek op Kolderveen (Kolderveen 26, Nijeveen). Het concert begint om 20.30 uur. Voor het concert zijn er nog tickets beschikbaar. De combi-tickets (vegamaal en concert) zijn bijna uitverkocht.

Tickets zijn verkrijgbaar op www.devegafabriek.nl

Nieuws

menu