Jaap Hogendoorn slaagt met glans voor zijn vuurdoop. ‘Alleen onbekende figuranten op filmset’

„Wat het heeft gekost? Dat ga ik niet vertellen”, zegt Jaap Hogendoorn met een grijns. Hij was de grote stuwende kracht achter de succesvolle NPO tv serie ‘Het verhaal van Nederland’. Elke aflevering werd door zo’n twee miljoen mensen bekeken. Jaap gaf woensdag in het Vestzaktheater van De Meenthe een lezing.

De bezoekers konden in een uurtje een heerlijke kijkje achter de schermen nemen op de set van deze fraaie tv-productie.

De bezoekers konden in een uurtje een heerlijke kijkje achter de schermen nemen op de set van deze fraaie tv-productie. Foto: Wilbert Bijzitter

Als je weet waar je over praat voel je geen druk en ben je relaxed. En daarom was het geen moment te merken dat Hogendoorn zijn vuurdoop beleefde, oftewel zijn eerste lezing. De bezoekers konden in een uurtje een heerlijke kijkje achter de schermen nemen op de set van deze fraaie tv-productie. Dat gebeurde met behulp van foto’s en ook vooral beelden. De historicus uit Leiden deed dat op uitnodiging van Steenwijks Ontzet. „De serie laat een beeld zien van het ontstaan van ons land zo tussen 10.000 jaar voor Christus en de jaren vijftig van de vorige eeuw.” Op de vraag wie de serie niet gezien had, stak niemand zijn vinger op. Voor Hogendoorn was het een lange dag, want overdag was de historicus op het marktplein te vinden als houtsnijder.

Opgenomen in coronatijd

Nieuws

menu