Jan van der Meulen exposeert in het Drukkerijmuseum Meppel

Huisboot.

Huisboot. Foto: Jan van der Meulen

Het Drukkerijmuseum Meppel presenteert een nieuwe expositie: staaldrukken van de hand van Jan van der Meulen. De opening is komende donderdag.

Jan van der Meulen (87) is geboren in het Friese dorpje Burgum. Als 14-jarige jongen kwam hij in dienst van een grafisch bedrijf en volgde de opleiding tot steendrukker/lithograaf. Van der Meulen beschouwt zichzelf als autodidact kunstenaar. Hij heeft een boek geschreven waarin hij de door hem gebruikte technieken beschrijft. Ook die van de staaldruk.

Van der Meulen ontwikkelt een eigen vlakdruktechniek die hij ‘staaldruk’ noemt en waar hij later patent op heeft gekregen. De staaldruk maakt het mogelijk litho’s zonder drukpers af te drukken. Zijn werk is zeer kleurrijk. Het doet sterk aan Cobra denken.

Kenmerkend is dat hij werkt op groot formaat. In het Guinness Book of Records staat hij vermeld met Kip en Ei . Dit is de allergrootse staaldruk die ooit is gemaakt; 91 bij 130 cm. Dit kunstwerk is afgedrukt in het Drukkerijmuseum te Meppel.

De zomerexpositie wordt verricht op 16 juni 2022 om 16.00 uur. De 87-jarige Van der Meulen verricht zelf, als zijn gezondheid dat toelaat, de officiële openingshandeling. De expositie is te bewonderen tot en met 16 september.