Johannes Passion dit jaar in de Kruiskerk

Het Collegium Musicum Traiectum vorig jaar in de Grote Kerk Meppel. Foto Wim Oosterhuis
De organisatie is in handen van Het Meppeler Muziekfestival. Dit jaar komen we met de Johannes Passion, uitgevoerd door Collegium Musicum Traiectum uit Utrecht. Aan het concert wordt medewerking verleend door Evangelist - Bart van Lieshout, Tenor - Thomas de Bruijn, Christus - Bram Trouwborst, Sopraan - Dorien Deodatus, Alt - Sophia Faltas en Bas - Michiel Meijer. De artistieke leiding van CMT staat uit: Gilles Michels, Michiel Meijer en Paulien Kostense.
Kaarten in de voorverkoop van 25 euro zijn verkrijgbaar via de website: www.meppelermuziekfestival.nl of bij boekhandel Riemer Barth op de Wheem in Meppel. Op de dag van de uitvoering kunnen ook nog kaarten gekocht worden bij de entree.
Collegium Musicum Traiectum is een projectensemble voor jongvolwassen amateurmusici die interesse hebben in het uitvoeren van vocaal-instrumentaal repertoire. Sinds de oprichting in 2015 is het ons doel om werken uit de Barok en het begin van de Klassieke periode op authentieke wijze en op een zo hoog mogelijk niveau uit te voeren. Daarbij vindt de uitvoering zo veel mogelijk plaats op authentieke instrumenten en met de bijbehorende oude stemming. De artistieke leiding van CMT staat uit: Gilles Michels, Michiel Meijer en Paulien Kostense. Op z’n twaalfde startte bas- en zangcoach Michiel Meijer met hobo, waarna hij muziekwetenschap in Utrecht en solozang aan het Amsterdamse conservatorium studeerde. Als solist trad Michiel op met oratoria, liederen en ensemblemuziek, van vroegrenaissance tot hedendaagse composities en werkte hij met dirigenten als Jos van Veldhoven en Ton Koopman. De laatste jaren wijdt hij zich aan muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw, als specialist in barokcantates en -oratoria.
Dirigent Gilles Michels studeerde schoolmuziek en koordirectie aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Gilles dirigeerde vele en diverse koren in steden zoals Haarlem, Amsterdam, Purmerend, Leiden, Alphen aan den Rijn, Delft, Utrecht en Rotterdam. Sinds april 2009 is hij vaste dirigent van het koor en orkest van het Haagse Barok Gezelschap.
Dirigente en violiste Paulien Kostense specialiseerde zich op het Groninger conservatorium in kamermuziek en studeerde barokviool in Den Haag. Al tijdens haar studie speelde ze bij de Nederlandse Bachvereniging en is dat blijven doen. Daarnaast is Paulien verbonden geweest aan diverse gerenommeerde gezelschappen zoals Collegium Vocale, het Amsterdamse Baroque Orchestra en het Orchestre des Champs Elysees.
Repetitie
De repetitieperiode is kort en het repertoire uitdagend en daarom studeren de leden voorafgaand aan de repetities zelfstandig de partij in. In een aantal repetitieweekenden wordt er vervolgens gewerkt aan samenspel, beleving, kleur en de overdracht van het verhaal.
Koor en orkest
Het koor bestaan uit vier stemgroepen, elk bestaande uit 6-9 zangers. Zoals bij alle werken uit de Barok is ook bij de Johannes Passion de tekst van groot belang. Door het samenstellen van een koor met weinig zangers per stemgroep kunnen we werken aan verstaanbaarheid en klankkleur binnen de stemgroep, om zo een transparant koor te vormen. Daarbij is er tijd en aandacht voor coaching van individuele stemmen.
Zoals gebruikelijk is in de Barok, bestaat het orkest uit een relatief klein ensemble. Door de geringe omvang van het orkest is er veel ruimte om te werken aan samenspel. De strijkers krijgen tijdens het project uitgebreide scholing en training in strijktechniek. Voor strijkers en blazers zijn belangrijke speerpunten de articulatie en frasering.