Lezing en concert Willem Stoppelenburg over zijn muziekfilms

Willem Stoppelenburg. Foto Frens Jansen

De sinds lang in Meppel woonachtige componist Willem Stoppelenburg (1943) verkent in een soort retrospectief de bijzondere verhouding tussen beeld met (zijn) muziek, die soms rechtstreeks uit de beeldende kunst voortkwam. Hij doet dat allereerst in een lezing in het Stedelijk Museum aan de Hoofdstraat op zondagmiddag 18 september 14.30 uur en twee weken later op zondagmiddag 2 oktober, ook om half drie, als filmconcert in Schouwburg Ogterop.

Beide manifestaties vormen een neerslag van de thans onontkoombare verbinding tussen de beide kunstgenres film en muziek. Bij hem echter leidde die niet tot een carrière in de ‘dienende’ filmmuziek maar juist naar het omgekeerde: hoe verbeelding op muziek in een muziekfilm juist het luisteren intensiveert. Want daar is het componist Stoppelenburg om te doen.

De lezing aanstaande zondag vindt plaats in de voormalige raadszaal van ‘De Secretarie’, waar ook tussen 2012 en 2018 Stoppelenburg de zomerconcerten op Meppeler Donderdagen organiseerde. Korte geprojecteerde voorbeelden uit zijn 1-minuut-fragmenten illustreren bij de lezing enige muzikale verkenningen en achtergronden, met hopelijk interessante publieksreacties.

Al met al een opmaat voor de muziekfilms in Schouwburg Ogterop zoals een ‘verbloemde’ Ciacona, Schilderingen in het Nijsinghhuis (Eelde). zoals in Drie (Negro) Spirituals en de tragiek van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, in de Drentse abstracte schilderkunst in Grafikwartuur en een scène uit de Van Gogh-opera Het Uitstel en zo meer.

De toegang voor de lezing in het Stedelijke Museum is gratis, voor het filmconcert in de schouwburg het gebruikelijke tarief.

Nieuws

menu