Noord Nu: drie maanden, vier exposities met 23 kunstenaars in oude tuinbouwschool van Frederiksoord

De voormalige tuinbouwschool. Foto: archief Wilbert Bijzitter

In de voormalige tuinbouwschool van Frederiksoord worden vanaf 26 mei tot en met 14 augustus vier exposities met hedendaagse kunst gehouden. Het is een voor Zuidwest-Drenthe uniek en nieuw kunstproject, zo stelt de organisatie vast.

Noord Nu is een initiatief van vier in en rond Frederiksoord wonende of werkende kunstenaars: Tienke Zijlstra, Martin de Jong, Maria Berkhout en Joop Vos. Alle vier hebben een eigen expositie waarbij zij één of meerdere kunstenaars uit heel Nederland hebben uitgenodigd. Tienke is er van 26 mei tot 12 juni, Martin van 16 juli tot 3 juli, Maria van 7 tot 24 juli en Joop van 28 juli tot 14 augustus.

Tekeningen

Tienke Zijlstra heeft haar atelier in de oude tuinbouwschool en maakt meters brede en/of hoge tekeningen met bister, inkten en potlood. De vlezige, roodroze vormen groeien en dwalen bijna onbeheersbaar over het papier en worden ternauwernood in bedwang gehouden door surrealistische, constructieve elementen.De elf kunstenaars die door Tienke Zijlstra zijn uitgenodigd zijn allen tekenaars en namen afgelopen jaar deel aan de Drawing Inventions Academy.

Martin de Jong, die eveneens in de school zijn atelier heeft, schildert stedelijke landschappen waar geen mens te ontwaren valt. De gebouwen en wolkenkrabbers die de lucht in schieten vallen samen of over elkaar heen. Er ontvouwt zich een suggestief spel van kleurrijke vlakken en lijnen om de ogenschijnlijke leegte van deze betonnen omgevingen toegankelijk te maken. Martin de Jong exposeert zowel in het westen als in het noorden. Vaak ook met andere kunstenaars. Een aantal van hen heeft hij voor Noord Nu uitgenodigd.

Porselein voorkeur

Maria Berkhout is haar loopbaan als beeldend kunstenaar in Rotterdam begonnen, maar woont nu al een aantal jaren in de gemeente Westerveld. Geen materiaal is haar vreemd, maar de laatste jaren hebben gips en porselein haar voorkeur. De door handen of mallen gevormde beelden worden beschilderd met bister of oxides. Haar tekeningen komen voort uit haar fascinatie voor blad, bloem, zaad en stengels. Het liefst dood, maar levend van tint en vorm. Maria Berkhout nodigt twee in Rotterdam werkende kunstenaars uit die eveneens de natuur in al haar verschijningsvormen als onderwerp gebruiken voor tekeningen, schilderijen en houtdrukken.
Joop Vos woont in Westerveld en komt ook uit Rotterdam. Nog onlangs was zijn werk in CBK Emmen te zien. De doeken van Joop Vos zijn te herleiden tot abstracte landschappen. Niet helemaal onleesbaar, want soms is er een hoge horizon te ontdekken of iets wat lijkt op een naar de kim lopend bospad. Het biedt hem tijdens het schilderen hulp om niet te verzanden in maniërisme of decoratie. En het biedt de toeschouwer een mogelijke toegang om de voorstelling binnen te treden. Joop Vos heeft een landschapsfotografe uit Zuid-Limburg uitgenodigd.
Info: www.noordnu.nl . Openingstijden donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree gratis.

Nieuws

menu