Prachtige ode aan de vrijheid in Oekraïne | Recensie

De dansers van Recirquel Company Budapest met de voorstelling My Land. Foto: Rachel Neville

Danseres Yevheniia Obolonina schrijdt over het met zand bedekte dansoppervlak op het toneel van Ogterop. Zand in haar handen. Een soort Moeder Aarde als beginbeeld van de verhalende circusvoorstelling My Land van Recirquel Company Budapest.

Plotseling ligt er iemand op de grond. Bij iedere klank van een gong valt er weer iemand. Gruwelijke recente beelden van het Oekraïense dorp Boetsja schieten door je hoofd. De kleur van de kleren van de gevallen dansers zijn veel lichter dan die van de slachtoffers op de tv-beelden en de foto’s. De dansers staan op. Ze leven en wijzen naar boven.

Associatie

Het begin van My Land roept niet de enige associatie op met het land van oorsprong van een aantal artiesten/dansers van Recirquel Company. Rodion Drahun die de eerste acrobatische solo voor zijn rekening neemt, heeft verklaard dat My Land een sterke connectie heeft met Oekraïne. Die is voelbaar. De voorstelling van de Hongaarse choreograaf en in het Verenigd Koninkrijk getrainde Bence Vagi verenigt acrobatiek, dans, lichaamsbeheersing en schoonheid in zich. Dramatische wendingen in de korte verhalen over traditie, vrijheid, liefde en bevrijding worden afgewisseld met bijzondere vormen van variété. De artiesten jongleren alsof hun leven ervan afhangt en uiteindelijk gaat er een recordaantal van zeven ballen de lucht in.

De ondergrond van zand heeft een welhaast mythische betekenis, zeker in deze tijden van afschuw, grenzeloos geweld en machteloosheid. Zand stuift regelmatig op. Yevheniia Obolonina werpt het naar haar partner als hij haar na een oogstrelend duet ten slotte verlaat. De choreografieën waarin de acrobaten spotten met alle wetten van de zwaartekracht worden ondersteund door indringende muziek. Soms alleen een fluit en een djembé dan weer vioolmuziek die de solo’s en duetten en het krachtige ensemblespel omlijst. De bijzondere lichteffecten geven de voorstelling een extra dimensie. Alsof lichtstralen af en toe uit de zandlaag groeien.

Zomerfestival

My Land dateert van vier jaar geleden. Al in 2018 wist Recirquel Company alle ogen op zich gericht. Het ensemble maakte een onvergetelijke indruk op een gerenommeerd zomerfestival in Edinburgh. De Nederlandse tournee begon op 22 maart, bijna een maand na het begin van de oorlog in Oekraïne. Ook al waren de voorbereidingen voor de optredens al veel eerder begonnen, het tijdstip van de tour had niet beter uitgekozen kunnen worden voor een demonstratie van solidariteit. Hoe vrij en vol tradities leefden de Oekraïense bevolking nog maar kort geleden. Europees georiënteerd, gehecht aan hun familie en in verbondenheid met de grond waarop ze geboren zijn.

Deze diepere betekenis is te lezen in de choreografie, de acrobatische vormen en in het fysieke spektakel dat Rercirquel Company laat zien. My Land is ook de expressie van totale lichaamscontrole die de Company-leden een internationale reputatie hebben bezorgd.

Aan het eind wordt de illusie van ongrijpbare krachten versterkt als Yevheniia Obolonina het bedekte lichaam van een van de dansers ogenschijnlijk zonder inspanning optilt en in het toneelduister laat verdwijnen. De acrobatische artiesten verschijnen op het toneel om het dankbare applaus in ontvangst te nemen. Dan komt de ster van de avond, Yevheniia Obolina, gehuld in de Oekraïense vlag op. Een ultieme groet aan haar diep bedroefde land. De vlag om haar vrije schouders is ook een ode aan de vrede.

Recirquel Company Budapest met My Land , artistieke leiding Bence Vagi, dinsdagavond, Schouwburg Ogterop, 70 bezoekers.

Nieuws

menu