Sprookjesfestival in Dwingeloo brengt magie onder volwassenen

Zingende zeemeerminnen in een bad. Foto: Alanda de Boer

Met blije gezichten vertrokken de deelnemers afgelopen zaterdag het festival Sprookjestuin voor grote mensen. Iedereen had genoten, of je nu in sprookjes gelooft of niet. De eerste Sprookjestuinen-editie voor volwassenen bracht theaterliefhebbers bijeen in een schitterende nazomertuin in Dwingeloo en bracht ze een sprankeltje magie.

‘Ik hou van sprookjes, altijd al gedaan’, zegt een deelnemer uit een dorpje onder Hoogeveen. ‘Toen ik zag dat dit werd georganiseerd wilde ik meteen gaan.’ Genietend luistert hij naar het verhaal van Abe de Verteller over de Wilde Zwanen, de uitleg over de symboliek na afloop gretig tot zich nemend.

Er zijn meer liefhebbers en ook kenners van sprookjes. Zo weten ze elkaar het een en ander te vertellen, waardoor interessante gesprekken ontstaan tussen de voorstellingen door. Dat doen ze met een hapje en drankje verzorgd door Inge Dijkinga, eigenaresse van de gastlocatie van het evenement.

Zelf aan de slag

‘Leuk, die combinatie van kijken naar voorstellingen en zélf aan de slag,’ zegt een deelneemster na afloop van de workshop Bloemen vilten. Ze maakte een roos, na eerder op de dag de voorstelling over Doornroosje te hebben gezien. ‘De roos is nog niet helemaal af, daar hadden we helaas te weinig tijd voor. Maar ik heb me ingeschreven voor een workshop bij Kleur je Hart in oktober, want ik vond het erg leuk.’

De genoemde voorstelling Doornroosje bleek het ‘echte’ verhaal; een iets andere versie dan de kinderen voorgelezen krijgen. De prins zou er tegenwoordig zijn koninklijke titels voor hebben moeten afstaan…

Zeemeerminnen in een badkuip

Buiten luistert een groep geboeid naar het gezang van twee zeemeerminnen in een badkuip. Na de regen in de vroege ochtend is het gedurende de dag verder droog. De zeemeerminnen dromen over het hebben van voeten, maar na gelezen te hebben over eksterogen en voetschimmel is het verlangen snel verdwenen. ‘We spelen veel voor kinderen,’ vertelt Tenar Niekerk, een van de zeemeerminnen. ‘Bij het ontwikkelen van onze voorstellingen voor kinderen krijgen we ook ideeën die voor kinderen niet zo geschikt zijn. Die hebben we verzameld en gebruikt voor deze voorstelling voor volwassenen. Je kunt er meer drama en leuke woordgrapjes in verwerken.’ De voorstelling krijgt dan ook -anders dan bij een kindervoorstelling- een dramatische afloop zoals het een opera betaamt.

Bij de vuurplaats parelen druppeltjes zweet op de hoofden van de deelnemers van de schrijfcursus van schrijfster Elke Wiss. Na haar bestseller Socrates op Sneakers schreef ze En ze filosofeerden nog lang en gelukkig, een boek met verschillende moderne sprookjes die jou aanzetten tot denken. Na het voorlezen van twee verhalen uit het boek geeft ze aanwijzingen aan de deelnemers om zélf iets te schrijven. Ook hier niet veel tijd voor de deelnemers, maar volop inspiratie om thuis zelf aan de slag te gaan.

Na een toegift van harpiste Martijn met een verhaal gelardeerd met harpmuziek gaan de deelnemers met een leuke goodiebag weer huiswaarts. Enthousiast, geïnspireerd, verwonderd en vooral met een beetje magie in hun rugzak voor een positieve kijk op de wereld. En ze leefden nog lang en gelukkig!

Nieuws

menu