Steenwijk omarmt klassieke muziek

Als het concert van het Ensemble Himmelsburg bijna begint, valt buiten de schemer al in. Binnen in de Grote Kerk is de sfeer optimaal, een verwachtingsvol geroezemoes vult de 600 jaar oude ruimte. Al ver voor het begin komen de bezoekers binnen. Het klavecimbel wordt nog gestemd. Sommige bezoekers houden voor de zekerheid hun jas aan, andere kunnen het zonder af. Op het programma staan drie stukken van de hand van Johan Sebastian Bach, volgens velen de grootste componist aller tijden.

Het concert 'Con Amore' werd zondagmiddag georganiseerd door de Stichting Grote Kerk, de Meenthe en orkest Phion.

Het concert 'Con Amore' werd zondagmiddag georganiseerd door de Stichting Grote Kerk, de Meenthe en orkest Phion. Foto De Meenthe

Het zondagmiddagconcert ‘Con Amore’ is georganiseerd door de Stichting Grote Kerk, de Meenthe en Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. De organisatie was van tevoren gewaarschuwd. ‘Klassieke muziek en Steenwijk, dat is niet van op voorhand een warme band’, zo werd gezegd. De boodschap: organiseer daar geen concert. Medeorganisator Gerben Pol trok zich er niets van aan en zette door. “Als de belangstelling voor klassieke muziek gering is, moeten we als moedige Galliërs juist bewijzen dat het wel kan,” zo was zijn overtuiging. Hij krijgt gelijk. Zo’n 150 mensen vinden in deze drukke tijd de weg naar de Grote Kerk, nauwelijks minder dan in Enschede, waar het concert in de ochtenduren al werd gegeven. Een fors aantal bezoekers had in één klap kaartjes voor alle vier concerten in de serie aangeschaft. De musici zijn er dankbaar voor. De kerk blijkt trouwens akoestisch uitstekend geschikt voor het werk van Bach, die veel stukken speciaal voor kerken en kapellen componeerde.

Herwonnen levenslust

Nieuws

menu