Veelbelovende vrouwelijke indieband Loupe naar Vegafabriek

De formatie Loupe komt zaterdag naar de Vegafabriek, waar hun tour begint.

De formatie Loupe komt zaterdag naar de Vegafabriek, waar hun tour begint. Foto Nick Helderman

Afgelopen week grepen ze nog naast de 3FM-award voor ‘Beste Nieuwkomer’, maar tijd om hier lang bij stil te staan heeft Loupe niet. De veelbelovende indieband, die bestaat uit 4 jonge vrouwen uit Amsterdam en Berlijn, maakt zich op voor een drukke tourmaand, die op zaterdag 1 april begint in de Vegafabriek te Kolderveen en eindigt op 21 april in Paradiso, Amsterdam. Daar presenteren zij hun eerste album dat bij Excelsior Recordings verschijnt.

Loupe is een viertallige vrouwelijke indieband die indruk maakt met een sterke live-set vol eigenwijze gitaarriffs, warme bass sounds en poppy zanglijnen waarin leadzanger Julia zingt over haar weg door het leven. Met beeldspraak in kleuren en bewegingen trekt ze je mee in haar belevingswereld. De invloeden van onder anderen Julia Jacklin, Kruangbin en The Breeders, lijken in al hun diversiteit uitgemeten en smaakvol samen te komen in de muziek van Loupe.

Onder de indruk

Muziekkenners zijn onder de indruk van hun live-performance. Otto de Jong (drummer van Litzberg, de indieband die in februari nog in de Vegafabriek stond) zei het zo: „Ik ben in tijden niet zo onder de indruk geweest van een band in dit genre.” Excelsior Recordings bood ze na een eerste muzikale kennismaking gelijk een contract aan en de Vlaamse artiest Styrofoam was na hun optreden in Paradiso zo onder de indruk, dat hij niet alleen overal rondbazuinde hoe goed ze waren, maar hen ook gelijk aanbood om mee te werken aan hun eerste album. Samen met ondermeer Beau Sorenson, die ondermeer werkte met Sparklehorse en Death Cab for Cutie.

Samenwerking met kunstenaar

Naast de ijzersterke liedjes zoekt Loupe ook inspirerende samenwerkingen om hun verhaal kracht bij te zetten. Zo combineren ze hun muziek met de activistische kunst van de Nederlandse videokunstenaar Jeroen Jongeleen in hun recente single ‘Lonely Dance’ en visualiseert de Oekraïense ontwerper Karaska de rode draad door hun komende album.

Extra korting voor jongeren

Met artiesten als Loupe en Freez (13 mei 2023) hopen en verwachten de Vegafabriek en de muziekcoöperatie Meppel nog wat meer jongeren en jongvolwassenen naar hun concerten te trekken. In samenwerking met Jongerenwerk Meppel houden ze een kortingsactie. Jongeren en jongvolwassenen kunnen via de socials (facebook en instagram) van Jongerenwerk Meppel een code krijgen waarmee ze voor de helft van de prijs naar binnen kunnen. „Via een privé bericht naar @jongerenwerkmeppel (instagram) of een chatbericht naar de facebookpagina kunnen ze die kortingscode bemachtigen”, aldus jongerenwerker Myrthe Lugtmeier.

Het concert van Loupe vindt op zaterdag 1 april plaats in de vaste locatie van de Vegafabriek: de voormalige Zuivelfabriek (Kolderveen 26, Nijeveen). Het concert begint om 20.30 uur. Voor het concert zijn er nog tickets beschikbaar. De combi-tickets (vegamaal en concert) zijn bijna uitverkocht. Tickets zijn verkrijgbaar op