Viva la Musica zingt twee schitterende kerst- en winterconcerten

Kerst- en winterconcerten van Viva la Musica. Foto Dominique Stevens

Een door jeugd gezongen kerstconcert in twee delen uitvoeren bleek een goede keuze van de dirigente te zijn: aanvang 16.30 uur voor het beginners- en het kinderkoor, en aanvang 20.00 uur voor het jeugdkoor. Zo konden alle koren extra aandacht en tijd krijgen. Beide concerten waren het resultaat van zowel vakkennis als kennis van jonge kinderen, jeugd en jong volwassenen.

Het beginnerskoor blonk ’s middags al uit in zuiverheid en opmerkzaamheid, bereikt in amper vier maanden. Daarbij gevoegd hun enthousiaste uitstraling, deed de goedgevulde kerk, zichtbaar en hoorbaar in het applaus, van a tot z genieten. Dappere solisten, zowel in dit koor als in het iets oudere kinderkoor, zongen oor-strelend. De pianist maakte met groot gevoel voor musicerende kinderen en muzikale pianobegeleiding – ook een vak apart! – het geheel compleet.

Het hierboven genoemde kinderkoor draait inmiddels de hand niet meer om voor liedjes in verschillende talen, zowel in oude composities als in moderne: Duits, Amerikaans, Iers, Frans, Jiddisch en Welsh, en alles uit het hoofd en spatzuiver! Het middagconcert werd besloten met een kort optreden van het jeugdkoor. Zo kunnen de jongste zangers en het aanwezige publiek horen wat met doorzingende jeugd bereikbaar is. Tevens voor de oudsten een fijne generale repetitie voor hun avondconcert.

Ook in dit koor is de opbouw van verschillende leertrajecten duidelijk. Hun programma varieerde van het totale jeugdkoor van 23 leden tot het ensemble van 8 soms 9 oudere leden die vier- of zes stemmige muziek met een gemak zingen waar menig jeugd- of vrouwenkoor vol bewondering naar zal luisteren. Voor aanvang van hun kerst- en winterconcert deelde de dirigente aan het publiek mee dat het programma grotendeels samengesteld was door de jeugdkoorleden zelf. Hun keuze was verrassend: afwisseling in stijlperioden, talen, componisten, bekende en onbekende kerstmuziek, dit alles hield de aandacht van en bewondering door de luisteraars tot het einde toe vast. Ook hier alles uit het hoofd en met een beheersing die niet onderdoet voor bekende prof-koren uit de randstad. Wát een niveau! Terecht dat zij uitgekozen zijn door het bekende Engels ensemble Voces8 voor een reeds gevolgde workshop waar met hen gewerkt is aan enkele concertliederen zoals O Sacrum con Vivium van Kevin Allen en Underneath van Kate Rusdy, een workshop dat op het jeugdkoor grote indruk heeft gemaakt.

De vertolking van een paar stukken verdient extra vermelding: Vulcan, een compositie uit Nieuw Zeeland van Jenny McLeod, een ingewikkeld maar schitterend stukje muziek, evenzo gezongen. Ook Noël des enfants van Claude Debussy, niet gemakkelijk, maar prachtig gezongen! En Gitam , een Finse compositie op Indiase tekst uit het Sankriet was een genot voor het oor.

In beide concerten waren veel solisten te beluisteren. Daarom noem ik niemand van hen apart, om de anderen niet tekort te doen. Zij waren allen super! Voor het publiek is het altijd fijn om met gemeentezang een aandeel te mogen leveren in het concert. In beide concerten werd daar enthousiast gebruik van gemaakt.


Zaterdag 17 december 2022, Locatie: Protestantse Kerk IJhorst. Kinderkoren en Jeugdkoor Viva la Musica uit Meppel en Zuidwolde. Piano: Mannes Hofsink, o.l.v. Ceciel van der Zee.

Nieuws

menu