'Wij hebben het allemaal laten gebeuren', aldus Sybe Schaap

Het is een teleurgesteld mens. Sybe Schaap spreekt over het wantrouwen in de huidige samenleving en de falende overheid als het gaat om kwalitatieve wetgeving en de uitvoering van beleid. „Beleid gaat tegenwoordig boven de wet,” zo stelt hij. Tegelijkertijd wil hij niet toegeven aan cynisme daarover. „Als we ons buiten de samenleving plaatsen, wat blijft er dan nog over van onze democratische rechtsstaat?” Het is een zichtbare worsteling van iemand met een enorme staat van dienst en toch veel van zijn waarden ziet verkruimelen.

Sybe Schaap, in zijn meest recent verschenen boek ‘Als alle vertrouwen wegvalt. Over de waardering van het burgerschap’ gaat hij uitgebreid in op zijn ervaringen en opvattingen. De boeken (€ 25,-) gingen woensdagavond grif over de toonbank.

Sybe Schaap, in zijn meest recent verschenen boek ‘Als alle vertrouwen wegvalt. Over de waardering van het burgerschap’ gaat hij uitgebreid in op zijn ervaringen en opvattingen. De boeken (€ 25,-) gingen woensdagavond grif over de toonbank. Foto Margreet van Es

Sybe Schaap was woensdagavond de laatste spreker van dit seizoen in het Filosofisch Café. Het leverde een gedenkwaardige avond op waarop de organisatie trots mag zijn. Niet alleen op de laatste avond, maar op de hele reeks lezingen. Ze werden uitstekend bezocht en altijd waren ze meer dan de moeite waard. Van de krant kregen ze zelfs de ‘taart van de week’ als teken van waardering.

Wijsbegeerte