Er komen zes luxe appartementen in het raadhuis in Havelte. Grappig detail: een van de kopers is getrouwd in de voormalige raadzaal

Bijna een eeuw na de bouw van het voormalige raadhuis in Havelte krijgt het gebouw opnieuw een andere bestemming. In het monumentale pand aan de Raadhuislaan worden op dit moment zes luxe appartementen gerealiseerd.

Harmjan Kroes, Jan Timmerman, Wouter Fehse en Christiaan Mennink voor het voormalige raadhuis in Havelte.

Harmjan Kroes, Jan Timmerman, Wouter Fehse en Christiaan Mennink voor het voormalige raadhuis in Havelte. Arjan Jonkers

Het wordt een hele bijzondere plek om te wonen, zo is de overtuiging van de Meppeler projectontwikkelaar Jan Timmerman. „Op een echt heel bijzondere plaats in Havelte in een gebouw met een uniek karakter en uitstraling. Achter op het terrein ligt een bostuin omringd door hoge oude beuken en eiken, waardoor je echt het gevoel hebt dat je in het bos woont”, zo zegt hij. De vele unieke karaktereigenschappen blijven tijdens de grote verbouwing van het pand bewaard. Ze blijft de gedenksteen in de centrale hal gehandhaafd, net als de monumentale trap in de voormalige burgemeesterswoning.

Oude elementen

In het in 1924 in gebruik genomen gebouw, dat tot 1988 dienst deed als raadhuis en daarna particulier bewoond werd, worden vier appartementen gerealiseerd waarvan twee op de begane grond en twee op de verdieping. Ook worden er twee appartementen geheel nieuw bijgebouwd. De nieuwe appartementen krijgen een moderne, maar ook natuurlijke en passende uitstraling met houten gevelbekleding. „De drie begane grond appartementen hebben een eigen riante tuin. Maar ook de bovenste appartementen hebben een eigen plek in het groen”, vertelt Timmerman.

Belangstelling

De verkoop van de appartementen is gestart en vier van de zes woningen hebben al een eigenaar gevonden. „Voor de andere twee appartementen is ook belangstelling”, zo zegt makelaar Wouter Fehse. „Met belangstellenden zijn we in gesprek.” Volgens Fehse komen de kopers uit alle windstreken van het land en zijn ze erg enthousiast over de locatie. „Dicht bij de natuur en op loopafstand van de voorzieningen”, geeft de makelaar aan.

Ook projectmanager Christiaan Mennink is enthousiast over de locatie. „Als het ’s avonds rustig is, komen de reeën in de tuin, dat geeft nog eens aan hoe dicht je hier bij de natuur zit.” Makelaar Fehse benadrukt nog maar eens dat de uitstraling en invulling van het complex en het buitenterrein het hele project zo bijzonder maken. „De kopers hebben vaak affiniteit met de omgeving vanuit het verleden. Ze kennen de omgeving doordat ze hier voorheen gerecreëerd hebben, of door vrienden en familie. Het mooiste verhaal is wel dat een van de kopers is getrouwd in de voormalige raadszaal in het complex.”

Unieke details

De verbouw van het voormalige raadhuis is in handen van bouwbedrijf Kroes uit Nijeveen. „Het is geen doorsnee project”, zo geeft Jan Harm Kroes aan. „Bij een project in een monumentaal pand moet je oog blijven houden voor de unieke details.” Kroes is naast de bouw ook verantwoordelijk voor de gehele projectbegeleiding. „Hierdoor kunnen we samen met kopers op een snelle en creatieve manier omgaan met hun wensen. Ook kunnen we direct aangeven wat constructief mogelijk is en wat niet. We doen onze best om er samen met alle partijen weer een mooi en gezellig project van te maken”, besluit Kroes.