‘Alles komt goed’, zingt Maria. Dat is ons motto geworden' | Dagboek van Fenneke Knol van The Passion Nijeveen

Fenneke Knol

Fenneke Knol Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week Fenneke Knol, docent Welzijn en schrijver en lid van het regieteam van The Passion in Nijeveen die vanavond opgevoerd wordt.

Donderdag 30 maart

Ik begin vandaag met stagebezoeken in de kinderopvang. Ik vind het altijd leuk om de studenten echt in actie te zien. Ik geniet van deze beide doelgroepen. Mijn student als zorgzame, geduldige en professionele pedagoog en de nieuwsgierige 3-jarigen, volop bezig met het uitbreiden van hun spraak- en taalontwikkeling. Na dit bezoek reis ik af naar Nieuwleusen voor een volgend bezoek.

Terug op het Drenthe College staat mij een mooie verrassing te wachten. ‘Mijn’ boeken zijn binnen. Dozen vol met prentenboeken, kinderboeken, jeugdboeken. En ik mag ze allemaal uitpakken, bekijken en een plekje in de kast geven. Blijer kun je mij niet maken. ’s Avonds kan ik aanschuiven bij de buurvrouw. Nog even het één en ander afstemmen en de draaiboeken voor vrijdagmiddag en avond compleet maken, zodat ze de deur uit kunnen.

Vrijdag 31 maart

Lessen voorbereiden, koffie drinken en lesgeven. Vrijdag is altijd een gezellige, redelijk relaxte werkdag. Na mijn lessen didactiek, duik ik nog even in de boekenkast. Mijn blik dwaalt over de nieuwe boeken en wordt gevangen door; ‘Ik praat als een rivier’. Voor ik het weet, word ik opgeslokt door het verhaal. Prachtig! Dit ga ik maandag voorlezen!

Uit het werk rijd ik naar een winkelketen in Staphorst. ’s Avonds hebben we club, waar we gaan knutselen. Het thema voor clubkamp is Middeleeuwen en de kinderen mogen een eigen wapen (heraldiek) maken. Ik heb een mooi verhaal over Ridderkerk en Joris en de Draak gevonden, wat ik eerst voorlees. Vervolgens mogen ze zelf een eigen wapen bedenken, dat wij dan uitsnijden uit grote kartonnen dozen, zodat ze geverfd en versierd kunnen worden. Lekker kneuterig zo samen knutselen.

Zaterdag 1 april

Ik pas dit weekend op mijn nichtjes, waar ik ook slaap. Een regenachtige dag, dus lekker knutselen. We zijn de hele dag bezig met het knippen en kleuren van grote kartonnen paaseieren, terwijl we meezingen met 101 liedjes zingen. Deze rijgen we aan elkaar en hangen we als een slinger door de kamer.

Om 17.00 met de regiegroep en jongeren afgesproken om even te oefenen met het dragen van het kruis. We hebben 6 kruisdragers, maar dit blijkt een beetje tegen te vallen. De jongens en meiden zijn niet even lang, waardoor het moeilijk is om hem goed op je schouder te dragen. Daarnaast is hij ook best zwaar, als je er de hele processie mee moet lopen. We vragen nog 2 jongeren en oefenen volgende week even weer.

Zondag 2 april

Om 7.00 kruipt mijn nichtje bij mij in bed en om 7.30 volgt haar zusje. Ik heb zondagschool en net besloten dat we palmtakken gaan maken, want het is me niet gelukt om nog haantjes op stokjes te realiseren. Mijn vader komt eten. ’s Middags brengen we een bezoek aan mijn broertje en kersverse nichtje, waarna mijn andere broer, schoonzus en neefje langskomen. Het is heerlijk weer, dus lekker buitenspelen en proberen of de vlieger wil vliegeren. Die vlieger gaat helaas niet op. Toch te weinig wind.

Maandag 3 april

Maandag leesdag. Mijn favoriete les, leesbevordering. Vol trots rijd ik met de boekenkast vol nieuwe boeken door de school. We starten de les met een kwartier stillezen. Ook de studenten zijn enthousiast over de nieuwe boeken en staan nieuwsgierig bij de kast. De les gaat over activiteiten bij jeugdboeken. Ik lees voor uit de Hut van oom Tom, waarna de studenten elkaar moeten verkopen als product. Een confronterende opdracht, waaruit mooie gesprekken ontstaan. Uit het werk maak ik nog even een wandeling, want wat een weertje! Een jongen met brommerpech verstoort de stilte. Vloekend en scheldend probeert hij het ding weer aan de praat te krijgen. Hij volhardt en een paar minuten later, pruttelt hij voorbij, terwijl hij even flink gas geeft. Ik glimlach en moet denken aan de Brozem van de Zevensprong (Tonke Dragt).

Dinsdag 4 april

Ik droomde dat er een fout in het script zat, waardoor er een scene op een verkeerd moment werd uitgevoerd. Op de fiets blijf ik er over malen en op het werk aangekomen check ik meteen het script. Gelukkig, het was maar een droom. Collega’s zijn enthousiast en van plan te komen. Heel leuk, maar ik voel de spanning stijgen.

Vanavond de laatste oefenavond voor de generale repetitie. We spreken iets eerder af met de regiegroep voor de laatste details. De spanning neemt toe, maar de grote opkomst, het plezier bij de spelers en het enthousiasme bij de Gemeenteband, maken de avond tot een succes. We zijn er klaar voor! Zelfs al gaat het mis, dan is de saamhorigheid en verbondenheid die ontstaan is een onvergetelijke opbrengst!

Woensdag 5 april

De eerste berichtjes op de Passionapps zijn alweer binnengestroomd. Nu komt het vooral op organisatorische punten aan. Is hier aan gedacht? Is dat er al? Wat doet het weer?

Zondag gaan we paaseieren zoeken, dus als ik nog paaseieren en andere paasversnaperingen wil hebben moet ik ze nu halen. Ik zou ook make-up/schmink halen en besluit naar Steenwijk te gaan. In plaats van gericht te werk te gaan, word ik bij een oude boekwinkel, vol klassiekers, naar binnen gezogen. Als ik met een stapel bij de kassa kom, vraagt de vrouw of ik de prijs van het boekje van W.G. van der Hulst wel goed gezien heb. Oei, die leg ik maar snel weer terug. Wel heel lief dat ze mij er even op wees.

Thuis werk ik het dagboek bij, waarna ik mij focus op het script. Ik noteer wanneer we iedereen het toneel op moeten sturen en neem nog een keer mijn opening door. ‘Alles komt goed’, zingt Maria. Dat is ons motto geworden. Daar vertrouw ik dan ook maar op!