‘Er is nog nooit zoveel positieve aandacht geweest voor de voedselbanken’ (dagboek van Tonie Mulder, voorzitter van uitgiftepunt Meppel)

Tonie Mulder.

Tonie Mulder. Martijn Bijzitter

Meppel - Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Tonie Mulder, voorzitter van uitgiftepunt Meppel van de Stichting Voedselbank Zuidwest-Drenthe.

Vrijdag 4 december

Het coronavirus heeft toch ook wel wat goeds gebracht: er is nog nooit zoveel positieve aandacht geweest voor de voedselbanken. De afgelopen maanden hebben we gezien dat er, ondanks het feit dat iedereen lijdt onder het virus, ook nog mensen zijn die, als het ware, dubbel lijden.

Mensen die, naast alle beperkingen die ons van overheidswege worden opgelegd (overigens terechte beperkingen omdat we nu eenmaal niet alleen op de wereld zijn), ook nog eens te maken hebben met de problemen die het ‘onvoldoende inkomsten hebben’ met zich mee brengen. Mensen die iedere dag opnieuw moeten zien te overleven. Kinderen die soms met een lege maag naar school gaan. In een welvarend land als Nederland is het eigenlijk een schande dat er voedselbanken zijn, maar het is nodig, dat merken we iedere week opnieuw. En daarom is het mooi dat ze er zijn.

Vanmiddag hebben we, zoals iedere vrijdagmiddag, uitgifte gehad. Onze vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten, hebben gezorgd dat er weer mooie en kwalitatief goede producten (geschonken door onze topleveranciers) klaarstonden voor onze klanten om meegenomen te worden. Dit wordt gewaardeerd, het wordt misschien niet altijd gezegd, maar we zien het zeker aan de blije gezichten.

Zaterdag 5 december

Vandaag is het Sinterklaas. Vanwege alle perikelen had Sinterklaas de, voor onze kleinkinderen bestemde, cadeautjes op ons adres afgeleverd. Die hebben mijn vrouw en ik vanmiddag dan maar even afgeleverd op de juiste adressen. En, ze waren er blij mee! Eventjes… :-)

Naast mijn vrijwilligerswerk bij de voedselbank ben ik ook vrijwilliger bij DNO Media in Zuidwolde. Toevallig was ik vandaag aan de beurt om bij de afdeling ‘radio’ het programma Smaakmakers  te presenteren. (Toepasselijke naam als je het hebt over de voedselbank, nietwaar?)

Het programma wordt iedere zaterdag uitgezonden tussen 12.00 en 14.00 uur en zit vol met interviews, muziek en regionale berichtgevingen. Leuk om te doen, maar toch was het vanmiddag de laatste keer dat ik het presenteerde. Het wordt steeds drukker bij de voedselbank en dan wordt het tijd om prioriteiten te stellen, ik ben per slot van rekening met pensioen en wil toch ook graag nog een klein beetje ‘freewheelen’ in mijn vrije tijd.

Zondag 6 december

Meestal gaan we op zondag naar de kerk, maar vandaag hebben we gekeken naar Hour of Power van de EO. Jan van den Bosch had in zijn ‘tussengesprek’ een jonge (vrouwelijke) dominee op bezoek. De moeite waard om dit dit gesprek nog eens na te luisteren. Zo bevlogen en overtuigd, ik ben daar best een beetje jaloers op.

Ondertussen hebben we in een relaxte sfeer koffie gedronken en er een speculaasje bij genuttigd. Het is per slot van rekening ook een rustdag.

Maar, teveel rusten is ook weer niet goed, rust roest, vandaar dat ik ook vanmiddag weer in de auto ben gestapt en naar de studio in Zuidwolde ben gereden. Ja, ook op zondag heb ik een programma bij DNO Media. Ik vul met het programma De Streek op Zondag het gat op tussen de religieuze programma’s en de sportuitzending. Veel, vooral rustige 70er jaren, muziek (die ik zelf uitzoek) en berichten van regionale aard. Dat blijf ik doen, want teveel niet ingevulde vrije tijd lijdt tot ledigheid. En ledigheid is, zoals u weet, des duivels oorkussen.

Maandag 7 december

Vandaag staat er niet zoveel op het programma, maar wat er op staat is leuk en een klein beetje spannend ook. Het leuke is dat het vandaag de nationale ‘Dag van de Vrijwilliger’ is. Ik ga straks een digitale kaart verzenden naar de vrijwilligers die werkzaam zijn bij uitgiftepunt Meppel om hen te bedanken voor hun inzet.

En een tijdje geleden hebben we ons aangemeld voor ‘Het Compliment van Drenthe’. Aan dit compliment is een geldprijs verbonden van 3000 euro, en we maken als voedselbanken in Drenthe kans om deze prijs te winnen. Vanavond wordt de uitslag digitaal bekendgemaakt.

Dinsdag 8 december

We hebben niet gewonnen…. Maar de 3000 euro zijn wel op een erg goede plek terechtgekomen, namelijk bij Kinderkamp Zuidoost Drenthe.

In het begin van mijn dagboek gaf ik aan dat er gelukkig veel positieve aandacht is voor de voedselbanken. Zeker ook in deze tijd blijkt dat heel veel mensen de voedselbank een warm hart toedragen. Van alle kanten worden we geholpen zodat we door kunnen gaan met het uitgeven van kwalitatief goede producten aan onze klanten.

Mede dankzij deze hulp kan de Stichting Voedselbank Zuidwest Drenthe op dit moment in totaal 800 mensen helpen om, in ieder geval qua voeding, de week door te komen. En daar zijn wij en onze klanten alle gulle gevers onnoemelijk dankbaar voor.

Gelukkig dat die hulp er is (en hopelijk blijft), want we verwachten ook voor komend jaar een toename van het aantal mensen dat zich noodgedwongen moet melden bij de voedselbank voor ondersteuning.

Woensdag 9 december

Het laatste ‘hoofdstuk’ van mijn dagboek. Daarin wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om al onze vaste plaatselijke, regionale en landelijke leveranciers heel hartelijk te bedanken voor hun trouwe ondersteuning. Zonder hun hulp zouden wij niet in staat zijn om te doen wat we doen.

Verder wil ik graag mijn waardering uitspreken richting de prachtige groep vrijwilligers die zich iedere week opnieuw belangeloos inzet voor onze klanten.

En we zijn het er met elkaar over eens: we gaan door zolang het maar enigszins kan. Het is een voorrecht om voorzitter te mogen zijn van deze club!

Graag wens ik u allen, ondanks alle beperkingen, fantastische feestdagen toe. En ik hoop dat 2021 dat brengt wat u er van verwacht. Want hoop doet leven.