‘Je bent de regisseur van je eigen film’. Mark en Stijn van de Belt startten podcast na zware periode in hun leven

Deze zaterdag nemen Mark en Stijn hun 25ste aflevering op. Seniorencoach Martine Kamphuis schuift aan. Foto: Wilbert Bijzitter
Mark van de Belt (48) zegt het terwijl hij in zijn woning aan het Nijeveense Oevertje naar zijn neef Stijn (24) kijkt die naast hem op de bank zit. Over een uurtje zitten ze boven in de ministudio van Mark klaar voor de opname van de 25ste editie van hun podcast ‘Babbelen in het nu’. Praten over het leven. Hoe word je vrolijker naar jezelf en naar anderen? Hoe ga je om met mensen in lastige situaties? Waar leg je de focus in je leven? Het komt allemaal voorbij.
„We hebben een bijzondere band,” zegt Stijn over zijn oom. Stijn is zoon van gescheiden ouders die als tiener een lange periode van omzwervingen kende. Het lukte maar niet het juiste dak boven zijn hoofd te krijgen. Mark had zijn eigen zorgen: zware mantelzorg voor zijn zieke moeder en een burn-out. Oom Mark was iedere keer weer zijn houvast.
„We hebben zoveel trammelant meegemaakt. Ik wilde die periode afsluiten door mijn verhaal te vertellen in een podcast,” zegt Stijn. Mark: „En ik heb een microfoon en kan opnemen. We hebben vorig jaar augustus een proef-podcast gemaakt en dat ging zo lekker dat we er niet meer mee zijn gestopt. Het mooie van uitzenden is dat je er geen invloed op hebt bij wie je verhaal terecht komt.”
Stijns ouders scheidden toen hij zeven jaar was. Zijn moeder vertrok naar haar nieuwe vriend in Zeeland. Stijn kwam bij zijn vader en stiefmoeder terecht. Toen hij zestien jaar was, overleed zijn vader. Stijn en zijn broertje verbleven bij hun opa en oma en later bij hun tante en oom. De regels in dat laatste gezin waren streng. Op adem komen deden ze in het weekeinde bij oom Mark in Meppel. Mark: „Ik was meer mantelzorger voor de jongens dan voor mijn zieke moeder.”
Op zijn achttiende betrok Stijn een kamer aan het Zuideinde in Meppel. „Daar heb ik me compleet laten gaan. Ik werkte bij Domino’s, verdiende veel geld en zoop alles op.” Omdat de moeder van Mark destijds extreem ziek was, kon hij zijn neefjes er niet bij hebben. Mark: „Een van de laatste dingen die mijn moeder tegen me zei was: Je moet voor de jongens zorgen.”
Stijns broertje keerde terug naar hun stiefmoeder en hijzelf woonde anderhalf jaar bij Mark in Meppel. Mark: „Na die periode was ik op. Er móest een andere oplossing komen. Vijf keer werd het verzoek om urgentie voor een woning voor Stijn afgewezen. De redenen waren altijd weer: Mark is er of je kunt naar je moeder in Zeeland.” Pas toen het verhaal bij een Meppeler wethouder terecht kwam, kwam er een oplossing. Stijn werd hoofdhuurder van Marks appartement en via een woning aan de Prinses Irenelaan kreeg Mark uiteindelijk met veel geluk een nieuwbouwhuis aan het Oevertje in Nijeveen.
Beiden vonden eindelijk rust. Stijn mede dankzij veel gesprekken met zijn coach. De rust leidde tot een tweewekelijkse podcast met gasten uit (veelal) de hulpverlening.
Mark: „Het is een laagdrempelige manier om hulp te verlenen. We hebben een paardencoach aan het woord gaten, een haptonoom, en iemand met een depressie. Want ook van die laatste kun je veel leren. Nadat ik met de paardencoach had gesproken, dacht ik: Kom maar op met die paarden! Er is nog zoveel wat we niet weten. Wij hebben niet de wijsheid in pacht, maar misschien kan het iets helpen. Dan is het al mooi. We hebben tijdens onze ellende zoveel mensen in de hulpverlening getroffen zonder gevoel, zonder emotie. Dan help je mensen niet. Wij hopen dat wel te doen. Met relativering én humor.”
Leven in het hier en nu is iets wat Stijn wel heeft geleerd. Stijn: „Als je nu iets invalt, schrijf het op. Als je nu iets wilt doen, doe het. Ik geloof in het menselijk zijn. Mensen kunnen heel veel als ze zelf willen, maar mensen zijn vaak bezig met anderen. Als je jezelf kunt kneden, kun je veel. Je bent de regisseur van je eigen film.”
Deze zaterdag nemen Mark en Stijn hun 25ste aflevering op. Seniorencoach Martine Kamphuis schuift aan. „Veel podcasts eindigen na zo’n zes à zeven afleveringen, dat is een beetje het kantelpunt. Het voelde voor ons zo vanzelfsprekend om door te gaan. Naar iedere editie luisteren ongeveer 150 mensen. Dat is toch de kleine zaal van Ogterop vol!”
„Wij zijn nog lang niet uitgepraat. Iedereen heeft z’n eigen raam waar hij doorheen kijkt. Ik hoop nog veel mensen uit te uitnodigen die door hun raam hun verhaal bij ons vertellen.”
De podcast ‘Babbelen in het nu’ is te horen op Spotify, Podimo en Apple-podcast en te zien op YouTube.