Rij wachtenden op station Meppel: ‘Je staat op de spoorbrug? We kunnen naar elkaar zwaaien!’

Een rij wachtenden op het station van Meppel wacht op bussen naar Zwolle. Eigen foto

Chris heeft een plekje in de schaduw op station Meppel gevonden. Terwijl de rij wachtenden voor de bussen naar Zwolle langzaam maar zeker groeit, zit de jonge Groninger gemoedelijk in het naastgelegen bankje.

Je zou verwachten dat hij – juist op zijn eerste stagedag – baalt als een stekker. Stage. Wéér zo’n belangrijke mijlpaal in het leven. En nu dreigt zijn eerste dag in Uddel in het water te vallen. „Och, valt mee hoor”, klinkt het nuchter. „Ik heb gebeld dat de treinen niet rijden en ze zijn onderweg om me te halen. Uit Uddel, ja. Ze zullen me wel graag willen hebben, haha.”

Chris was onderweg van woonplaats Niekerk, aan de Friese kant van de provincie Groningen, naar Uddel, tussen Amersfoort en Apeldoorn. In de trein hoorde hij dat Hoogeveen het eindstation was vanwege uitlopende werkzaamheden bij Meppel.

Fietstunnel

ProRail werkt bij de Hessenweg in Zwolle aan een fietstunnel. Door de uitloop was treinverkeer op het traject Meppel-Zwolle onmogelijk tot kwart over elf, terwijl de werkzaamheden tot kwart over negen voorzien waren.

In Hoogeveen ruilden de reizigers de Intercity in voor een Sprinter, die het gezelschap naar Meppel bracht. Daar wacht Joris rustig zijn beurt af in de rij. „Tsja, het heeft niet zoveel zin om je druk te maken”, haalt hij de schouders op.

Joris uit Groningen is docent aan de lerarenopleiding op Windesheim en reist eigenlijk altijd per trein. „Naar volle tevredenheid, hoor. Eigenlijk gaat er heel weinig mis. Dit is echt een uitzondering”, zegt hij.

Zijn wachttijd loopt inmiddels op naar een uur. „Je gemoedstoestand heeft ook te maken met het stressniveau waar je zelf in zit”, vermoedt hij. „Moet je een vliegtuig halen op Schiphol, dan sta je hier wel anders, neem ik aan. Ik heb mijn collega’s op de hoogte gebracht dat ik later kom en alles geregeld wat ik kon regelen. En nu is het afwachten.”

Hij schiet in de lach. „Grappig. Ik mailde net nog met een student van me omdat zij meldde dat ze later zou zijn. Ik vroeg: waar sta je? Op de spoorbrug? Dan kunnen we naar elkaar zwaaien!”

Nieuws

menu