‘Kracht van dit gif is niet uitgewerkt’ | serie Meppelerdiep

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: Het herdenken moet blijven doorgaan, als tegengif voor haat en antisemitisme.

De onthulling van het monument van Titus Leeser in het rosarium. Bob Kwant van de padvinders trekt het doek weg. De namen van de gevallenen zijn nog door Meppeler vlaggen afgedekt. Het monument werd samen met het carillon in de Meppeler toren door de Meppeler bevolking aangeboden aan de gemeente.

De onthulling van het monument van Titus Leeser in het rosarium. Bob Kwant van de padvinders trekt het doek weg. De namen van de gevallenen zijn nog door Meppeler vlaggen afgedekt. Het monument werd samen met het carillon in de Meppeler toren door de Meppeler bevolking aangeboden aan de gemeente. Foto: Archief Meppeler Courant / Klaas van Buiten

Sinds de bevrijding in 1945 worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht met monumenten en jaarlijkse bijzondere gebeurtenissen. Op de algemene begraafplaats aan de Zomerdijk werd in 1947 het Verzetsmonument onthuld, naar een ontwerp van J.J. Boot. Voor de gedenksteen liggen acht grafstenen, met betrekking tot 16 oorlogsslachtoffers uit Meppel.