‘Steeds nieuwe dingen ontdekken’. Wouter van der Burg zoekt naar het verhaal achter de plaat | Passie voor Muziek

Een afspraak is snel gemaakt. ,,Over muziek praten doe ik het liefst de hele dag”, appt Wouter van der Burg. We kiezen voor een moment dat de kinderen niet door huis stuiteren. Bij binnenkomst in zijn sfeervolle woning in de binnenstad van Meppel klinkt muziek van Sixto Rodriquez, een Amerikaanse folkmuzikant van Mexicaanse afkomst, die in Zuid-Afrika uitgroeide tot een legende. Over hem werd een prachtige documentaire gemaakt: Searching for Sugar Man. Het zijn verhalen die Wouter (42) raken. Hij is altijd op zoek naar de achtergrond van een artiest.

Wouter van der Burg zoekt naar het verhaal achter de plaat

Wouter van der Burg zoekt naar het verhaal achter de plaat Foto: Wilbert Bijzitter

Hij serveert verse koffie en gaat er eens goed voor zitten. Muziekliefhebbers kennen hem vooral van zijn activiteiten voor de Muziekcoöperatie Meppel en Poppunt Drenthe. Daarnaast heeft hij met Peter Kroes een eigen label: Milkcow Records. ,,Wat wij uitbrengen, gaat alle kanten op”, zegt hij lachend. ,,Ons credo is dat we het allebei goed moeten vinden. Dat kan jazz zijn, maar ook punk, garage, indie of rariteiten. Er valt zoveel te genieten.”

Iron Maiden

Terug in de tijd, terug naar zijn jeugd in Delft. Hij groeit op in een muzikale familie. Zijn oom speelt in een band en als 10-jarig ventje staat de jonge Wouter in een plaatselijke café te luisteren naar livemuziek. ,,De jaren ‘80, mannen met baarden, die laarzen droegen en gaten hadden in hun broek.” Het is het begin van zijn muzikale zoektocht. Wouter luistert naar bands als AC/DC, Iron Maiden en Slayer. De eerste elpee die hij koopt is van de Amerikaanse hardrockformatie Kiss. De plaat valt hem wat tegen. ,,Ik vond ‘m wat te zacht, de kans is groot dat ik ‘m nu wel mooi vind. Mijn muzieksmaak is iets rustiger geworden.”