‘Tafel in de Tuin is populair in Meppel én in de regio’

Eva van Limburg en Birgit de Jong. Foto: Daan Prest

Er staan zaterdag 147 tafels in de Meppeler tuinen. Dat zijn er meer dan de initiatiefnemers van ‘Tafel in de Tuin’, Eva van Limburg en Birgit de Jong, ooit hadden verwacht. Ze gaan er vanuit dat de tweede editie van het evenement een succes wordt.

Het idee is eigenlijk ooit ontstaan met één tafel in de tuin hè, hoe is dat zo uit de hand gelopen?

Birgit: „Ja dat klopt. Eva is grafisch ontwerper en ik ben fotograaf. We werken nu zo’n 5 jaar samen bij het maken van trouw- en geboortekaartjes en hebben deze een keer verkocht vanuit een kraampje in eigen tuin. Dat was heel kleinschalig hoor, maar het bracht ons wel op het idee om dit iets groter te gaan organiseren. Zo hebben we Tafel in de Tuin bedacht. Vorig jaar organiseerden we dit voor het eerst en toen waren er 28 deelnemers.”

Tussen 28 en 147 deelnemers zit wel een heel groot gat!

„Haha, ja dat vinden wij ook! Voor ons, en de deelnemers, was het natuurlijk de eerste keer en we hebben het toen best kort van tevoren aangekondigd. Toch kwamen er veel mensen langs en kregen we heel veel leuke reacties. Dit jaar zijn we eerder begonnen met de voorbereidingen. Ook omdat we 2 edities organiseren.

De eerste keer zou plaatsvinden in mei, maar die hebben we vanwege de intelligente lockdown verplaatst naar komende zaterdag. Corona heeft wat dat betreft ook wel in ons voordeel gewerkt, denk ik. Er zijn bijvoorbeeld geen Donderdag Meppeldagen en er is dus geen kinderrommelmarkt. Mensen blijven veel thuis en hebben toch ook wel weer zin in wat leuks. Ons doel was om minimaal boven de 28 deelnemers uit te komen. De teller bleef maar oplopen. ‘Nu gaan we voor de 50’ was het eerst. ‘Nu voor de 60’ enzovoort. Uiteindelijk kwamen we ver boven de 100 uit. Heel gaaf. Ik ben er nog een beetje sprakeloos van.

Het scheelt dat afstand houden van elkaar heel goed kan bij dit evenement en mensen hoeven niet de drukte in. We hebben de gemeente Meppel nog wel even gebeld, voor de zekerheid. Maar er was geen enkel probleem. We gaan er dus een leuke dag van maken.”

Wat kunnen de mensen verwachten van het evenement?

„Vanuit 147 tuinen in Meppel worden allerlei leuke spulletjes, kledingstukken, accessoires, hebbedingetjes en etenswaren verkocht. Er is dus veel vintage, antiek en ambacht te vinden. Mensen konden zich opgeven per mail en daarbij aangeven wat ze willen verkopen. Wij hebben hier thema’s aan gekoppeld en er een overzicht van gemaakt. De deelnemers zijn van alle leeftijden en er doen mensen mee in de Nieuwveense Landen, het centrum en zelfs de Kastanjelaan in Meppel – zij hadden trouwens geluk, hun straat stond nog net op het kaartje. We hebben er expres geen route aan gekoppeld omdat mensen nu allemaal ergens anders beginnen. Plus: het is denk ik ook niet mogelijk om álle adressen te bezoeken.”

En er komt dus ook nog een tweede editie dit jaar?

“Ja, op 19 september. Dit was in eerste instantie de najaarseditie van Tafel in de Tuin. Het eerste evenement is natuurlijk opgeschoven, dus vandaar dat ze redelijk dicht na elkaar zitten. Maar we hadden al aardig wat aanmeldingen binnen, dus we vonden het niet zo netjes om het dan bijvoorbeeld een jaar op te schuiven. Bovendien hebben mensen ook wel behoefte aan zo’n evenement. Daarom laten we 19 september staan. Aanmelden kan trouwens nog tot 17 augustus.”

Tafel in de Tuin wordt nu alleen nog in Meppel gehouden. Komt er nog een uitbreiding aan?

„We hebben inderdaad al heel wat verzoekjes uit de regio gekregen. Aanmeldingen in Nijeveen en Ruinerwold, maar ook de vraag of we dit in Zwolle willen organiseren. Daar staan we zeker voor open. Dus wie weet, volgen er volgend jaar meer edities!”

De tafels staan zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur in de tuinen. Kijk voor alle deelnemers op: www.tafelindetuin.nl

Nieuws

menu