‘We helpen, want we zijn een land in nood’. Aaneenschakeling van linten is een teken van veel steun voor boeren

Nagenoeg alle bomen in Nijeveen (gemeente Meppel) zijn voorzien van een blauw/wit/rood lint. Foto: Wilbert Bijzitter

„We zijn een land in nood. We willen de boeren een hart onder de riem steken en wat kun je dan doen? Het haalt misschien niet direct iets uit, maar we krijgen heel veel positieve reacties. Als je op weg bent, kom je met mensen in gesprek en dat leidt altijd ergens toe.”

Jeannette Bouwknegt vertelt het uiterst rustig. Maar de situatie waarin Nederland zich momenteel bevindt, raakt haar zodanig dat ze er uiting aan wilde geven. Iemand uit haar omgeving opperde het idee van de linten en zo ontstond een groepje van zo’n acht man dat zich met blauw-wit-rode linten stortte op alle bomen op de toegangswegen van het dorp. De aaneenschakeling van beplakte bomen en met vlaggen behangen lantaarnpalen op de Dorpsstraat en Kolderveen is een indrukwekkend gezicht.

Bouwknegt: „Burgers komen in opstand. Ik sprak een boer die een vergunning heeft voor 600 kalveren. Hij heeft er 266, maar in de berekeningen is 600 meegenomen. Het verhaal klopt gewoon niet. Wat ik zeg; we zijn een land in nood. Het gas in Groningen, de toeslagenaffaire, de coronacrisis en nu het stikstofbeleid. En ik vrees dat het nog erger wordt.”

De Nijeveense moest een paar dagen geleden toezien hoe er vlaggen en linten waren weggehaald in het dorp. Dus ging ze met de groep opnieuw op pad. „Je wordt er heel handig in,” lacht ze. „Ach, je kletst eens wat en weet dat het voor een goed doel is.”

Dankbaar

De boeren nemen de steun van hun plaatsgenoten dankbaar in ontvangst. En gaan ook zelf op pad met vlaggen en spandoeken. „Het doel is van ons te laten horen,” aldus een Nijeveense melkveehouder. „Niet iedereen kent het hele verhaal, maar dorpsgenoten hangen toch de vlag aan hun huis. Dat zegt wel iets. Wellicht gaan we nog bij de supermarkt staan voor uitleg, dan kom je met mensen in gesprek.”

Voor hem voelt het oneerlijk. „Veel industriële bedrijven hebben niet eens een vergunning nodig. De uitstoot van vliegtuigen boven de 900 meter telt niet mee. Ze moeten alles eerst maar eens goed meten en bewijzen waar de vervuiling vandaan komt. Als ze niet kunnen bewijzen dat het door ons komt, ga ik niks doen. Ik hoor verhalen van boswachters die vinden dat het juist goed gaat met de natuur. Wie moet ik dan geloven? Vijf jaar geleden kwamen ze met fosfaatrechten, nu komt dit er overheen. Als dit klaar is, komt er weer wat anders. Nu is het voor ons een keer klaar. Het grootste deel van de mensen staat achter de boeren. Een klein percentage niet, dat krijgt een podium. Ze trekken 25 miljard uit voor een probleem dat alleen op papier bestaat. Ik zou zeggen: los eerst je oude problemen op, zoals Groningen en de toeslagenaffaire. Er zijn nog steeds ouders die hun kinderen niet zien.”

Boeren slaan handen ineen

Nijeveen staat niet alleen in de aanpak. In de regio hebben zich zo’n 180 tot 200 boeren verenigd om gezamenlijk op te trekken. Bij vlaggenacties, protesten en andere activiteiten om hun ongenoegen te uiten, weten boeren uit onder meer Ruinerwold, Havelte, Uffelte, Ruinen, de Wijk, Koekange en Rogat elkaar te vinden.

„We hebben in totaal al duizend vlaggen besteld,” aldus Arnold Snijder, melkveehouder in Ruinerwold. „De omgekeerde vlag is een symbool geworden. Laat duidelijk zijn: het is niet de bedoeling om de nationale vlag door het slijk te halen. Het is puur om aan te geven dat de landbouw in nood is. We kunnen constant op de snelweg gaan staan, maar daar wordt niemand gelukkig van.”

Volgens Snijder heeft de overheid zich met de stikstofwet compleet vastgezet. „Drenthe heeft twaalf Natura 2000-gebieden, dat is te zot voor woorden. Als een burger op basis van deze wet probeert om het Nijeveense dorpsfeest niet door te laten gaan, krijgt hij het bij de rechter voor elkaar. Het slaat compleet door.”

Het welbekende stifkstofkaartje waarmee minister Van der Wal op de proppen kwam, kost bedrijven volgens Snijder miljoenen aan waarde. „Als jouw bedrijf in een zone ligt van 70% stikstofreductie, is er geen koper die het overneemt en blijft alleen de overheid over.”

Volgens Arnold Snijder moet het kabinet eerst maar eens terug naar het begin om het probleem van voor naar achter te analyseren. „Dat kunnen wij in drie middagen wel redden,” zegt hij enigszins cynisch. „Wij krijgen echter niet de beschikking over alle gegevens. Dan wordt er gezegd: niet alles is openbaar. Ik denk dat er steeds meer burgers op gaan staan. Er staat voor ons zoveel op het spel, we gaan door. En als het hard moet, dan gaat het hard.”

Nieuws

menu