1500 zwerfvuilopruimers maken Meppel op 9 maart in één dag schoon

De schooljeugd doet donderdag 9 maart weer volop mee aan de schoonmaakdag in Meppel. Foto: Daan Prest

In Meppel wordt donderdag 9 maart voor de tweede keer de opruimactie ‘Meppel in één dag schoon’ gehouden.

Ruim 1500 deelnemers van scholen, vrijwilligersorganisaties, sport- en buurtverenigingen en bedrijven doen mee aan de actiedag ‘Meppel in één dag schoon’. Het doel van Meppel in één dag schoon is een gemeente zonder zwerfafval! Tijdens het schoonmaken wordt ook meteen geld ingezameld voor een goed doel naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld de eigen school zijn, een lokaal duurzaam initiatief of bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation.

Meester Sander, een bekende Youtube-leerkracht in Meppel, haakt aan bij de scholen om de kinderen te enthousiasmeren en mee te helpen. Tijmen Sissing komt met zijn Cruise2Reduce recyclebus op het schoolplein en geeft kinderen van een aantal scholen workshops.

Donderdag krijgt iedere school, vereniging of bedrijf een gedeelte van de gemeente Meppel aangewezen om schoon te maken. Deelnemers gebruiken bij het opruimen de Rubbiz app. Wanneer ze van het afval een foto maken en deze uploaden in de app, krijgen ze € 0,11 per foto. Daarnaast zijn er competitie elementen per groep, klas en scholen onderling.

Op het water gaat SUP-clean up aan de slag om hier de ‘plastic soup’ op te ruimen. Wat ligt waar? Alle informatie die wordt verzameld in deze app, stelt de Rubbiz Foundation ter beschikking aan de gemeente. Zo kan de gemeente precies zien in welke straat of buurt veel zwerfafval ligt, wat voor soort rommel er op straat ligt en om hoeveel afval het gaat. Hierdoor kunnen de gemeente en de betrokken vrijwilligers gerichter zwerfafval opruimen na 9 maart.

Nieuws

menu