18-jarige Jordi uit Nijeveen ontvangt diploma voor praktijkonderwijs na moeilijk coronajaar. 'Het voelt heel goed'

„Ik ben echt zo blij”, zegt Jordi nu hij zijn diploma in ontvangst heeft genomen. De inwoner uit Nijeveen volgde praktijkonderwijs (pro) op Stad & Esch, een vorm van onderwijs voor leerlingen die om verschillende redenen het reguliere vmbo niet kunnen volgen.

De 18-jarige Jordi heeft zijn diploma voor praktijkonderwijs gekregen.

De 18-jarige Jordi heeft zijn diploma voor praktijkonderwijs gekregen. Foto: eigen foto

Toch hebben sommige scholieren talenten die vooral in de beroepspraktijk goed tot ontwikkeling kunnen komen. De school stimuleert deze scholieren door hen mee te laten draaien met de beroepsgerichte vakken en hierin ook examen te doen. Soms lukt dat gedeeltelijk, soms slaagt een pro-leerling volledig voor het beroepsgerichte vmbo-examen.

De 18-jarige heeft zijn doel helder voor ogen: „Ik wil uiteindelijk het bedrijf van mijn vader overnemen: Methaalhandel M. van der Gaag in Nijeveen. Van jongs af aan weet ik al dat ik dit wil. Elke dag daar is anders. Om mijn doel te bereiken, start ik eind augustus met een nieuwe opleiding: opleidingsbedrijf in Zwolle. Hier hoop ik nog meer te leren over het vak. Ik heb er zin in.”

Pittig

Jordi is een leerling die erg praktisch is ingesteld, doet wat hij moet doen, maar daarin zeer gemotiveerd is. Hij volgde het pie-programma (produceren, installeren & energie). Dit bevat een breed scala aan onderdelen binnen de metaal-, elektro-, en installatietechniek. Vanwege het brede programma, met abstracte (elektro-installatie) en concrete onderdelen (metaal-installatie) is dit voor een leerling best pittig. Voor Jordi was het dan ook niet de gemakkelijkste route en daar kwam de coronapandemie nog eens bovenop. Toch heeft de doener laten zien wat hij in zijn mars heeft en heeft hij een gemiddelde behaald van een 7,5 op de keuzedelen en een 7,7 op de profieldelen. Of de vlag uitging? „Absoluut. We hebben thuis wel gevierd dat ik geslaagd ben.”

Ruim 30.000 leerlingen volgen praktijkonderwijs. Eind 2018 besloot minister van onderwijs Arie Slob dat ook deze scholieren een diploma krijgen om ze de erkenning te geven die ze verdienen.