41-jarige Assenaar krijgt celstraf voor runnen wietkwekerijen

Omdat de zaak al ouder is, eiste de officier lagere straffen dan gebruikelijk. Foto: Persbureau GinoPress

Een 41-jarige Assenaar die leider was van een team dat wietkwekerijen runde, krijgt een jaar celstraf waarvan de helft voorwaardelijk.

Dat is het sluitstuk van een 6000 pagina’s tellend dossier over wietkwekerijen dat justitie in 2017 al begon. Toen werd de eerste kwekerij in Hoogeveen ontdekt. Er stonden 1800 planten maar er was niemand aanwezig, via forensisch onderzoek kwamen de eerste twee verdachten in beeld.

De politie koppelde dit aan een wietkwekerij in een woning in Assen, waar omwonenden argwanend werden omdat er permanent fel licht brandde. Er stonden 1300 planten en er werd hetzelfde dna gevonden als in Hoogeveen. Deze twee mannen werden vervolgens gevolgd en telefoons werden afgetapt. Zo kwam de politie nog drie verdachten op het spoor en werden in Meppel (1300 planten) en Winschoten (350 planten) ook kwekerijen ontdekt.

Met de dood bedreigd als hij zou praten met de politie

De officier van justitie omschreef de groep mannen als een geoliede machine, ieder had zijn eigen taak. Een 54-jarige Assenaar scoutte de locaties, een 54-jarige man uit een dorp in Drenthe sloot de huurcontracten af en verzorgde de planten, een 37 jarige man uit Borger richtte de kwekerijen in en een 41-jarige Assenaar was de projectleider en bepaalde hoeveel geld iedereen kreeg. De meeste verdachten gaven hun aandeel toe in de wiethandel, maar de Assenaar die de boel leidde ontkende elke betrokkenheid.

Minder hoge straffen omdat het zo lang heeft geduurd

De officier van justitie eiste minder hoge straffen dan gebruikelijk, omdat het onderzoek zo’n lange tijd in beslag heeft genomen. De 41-jarige uit Assen kreeg de hoogste straf: 12 maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij 76 dagen zitten voor uitkeringsfraude. Hij had 55.000 euro contant geld in bezit die hij niet had opgegeven. Hij kreeg ook een hogere straf omdat hij een van de leden van het team thuis met de dood heeft bedreigd als hij zou praten met de politie. Daarbij zei hij: ,,Ik verbrijzel jou.’’

Drie anderen kregen een aanzienlijk lagere straf die varieerde van 3 maanden onvoorwaardelijke celstraf tot 200 uur werkstraf. Ook moet de gestolen elektriciteit worden vergoed, ter waarde van duizenden euro’s. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken, volgens de rechter was er niet genoeg bewijs dat hij betrokken was bij de wietkwekerij in Winschoten.


Nieuws

menu