7x7 Summerbreak in Meppel komt op een goed moment. 'Iedereen wil graag weer voetballen'

„We hebben lang niet kunnen voetballen”, zegt Max van den Berg. „Meer dan een half jaar zitten we stil. En als je dan weer mag, net als het seizoen is afgelopen, dan graag”, vult Kas Theunissen aan. Ze zetten samen met Jorrik Arends, Patrick van Keulen en Bjorn van der Werf en projectleider Jorian Zelhorst in het kader van maatschappelijke diensttijd een voetbaltoernooi op.

Van links naar rechts: Patrick, Lotte, Kas, Jorian en Max.

Van links naar rechts: Patrick, Lotte, Kas, Jorian en Max. Foto: Daan Prest

Vijftig jongeren uit Meppel zetten zich acht weken lang in voor de samenleving onder de noemer ‘maatschappelijke diensttijd’. De jongeren gaan verdeeld over vijf projecten aan de slag. Een van deze projecten is de 7x7 summerbreak op het terrein van Alcides.

Het initiatief lag bij Jorian Zelhorst, die stage loopt bij Meppel Actief, en voor de klus een paar van zijn vrienden en collega’s optrommelde om te helpen en ervaring op te doen. Dat het idee gewaardeerd werd, bleek zaterdag wel, want maar liefst acht teams van gemiddeld zo’n negen jongens werkten fanatiek hun wedstrijden af. Blij dat het weer mocht, zonder beperkingen nog wel.

Enquête

Max en Bjorn werken bij Meppel Actief, Jorrik en Patrick lopen er stage en Kas volgt een opleiding voor sport en bewegen. Organiseren van activiteiten is dus niet nieuw voor ze, maar de doelgroep was dat wel.

„We bieden bij Meppel Actief activiteiten aan voor kinderen in de basisschoolleeftijd”, vertelt Jorian. De maatschappelijke diensttijd richt zich echter op jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Om te ontdekken wat jongens uit deze groep leuk zouden vinden, zette Jorian een enquête op. Voetbal, luidde het meest gegeven antwoord. „Gezelligheid hoorde er ook bij, dus moest het wel een teamsport worden”, zegt Jorian. In vijf weken tijd zetten de zes organisatoren daarom een voetbaltoernooi op.

Patrick hielp graag mee. Hij had ook al ervaring met de organisatie van een toernooi. „Het klonk heel aantrekkelijk, vooral omdat voetbal mijn eigen sport is. Het is ook leuk om resultaat te zien en mee te doen.” Kas zette ook wel eens een toernooi op voor pupillen, voor Max was het nieuw. De jongens kregen een budget mee en een stel voorwaarden vanuit de maatschappelijke diensttijd.

Het bleek totaal niet moeilijk om aan deelnemers te komen. „We hebben het veel gedeeld op sociale media”, vertelt Patrick. De inschrijvingen stroomden daarna binnen. Om te bepalen welke vorm het meest geschikt was, werden ook oefenmomenten ingebouwd. Zo werd met een klein clubje het 4X4-systeem uitgeprobeerd en later het 7x7-systeem. Dat laatste beviel het beste.

Gezelligheid

De gezelligheid werd geregeld in de vorm van catering, een afdeling die Lotte van der Velde zaterdagmiddag in beheer had. Dat de maatregelen rond corona net een week voor het toernooi werden versoepeld, dat was een gelukje dat uitgebreid gevierd werd.

Na zaterdag zit de klus voor dit project in de maatschappelijke diensttijd er weer op, maar het toernooi kan nog een vervolg krijgen in de toekomst. „Deze doelgroep is voor ons redelijk moeilijk te bereiken, we hebben bij de inschrijving dus gevraagd of we de gegevens mochten bewaren, zodat we ze nog eens kunnen benaderen als we weer iets organiseren”, legt Jorian uit.