Aaike Nortier uit Meppel zingt mee in Opera Spanga. ‘We zijn al bijna klaar voor de première’

Opera Spanga brengt de komende weken in een boerenweide zeven voorstellingen van de opera Carmen. In totaal werken hieraan maar liefst 59 mensen mee. Samen vormen zij cast, koor, orkest en crew. De allerjongste die een rol heeft in dit operaspektakel is de 18-jarige zangeres Aaike Nortier uit Meppel.

Derde van links staat Aaike Nortier.

Derde van links staat Aaike Nortier. Aangeleverde foto

Carmen is al de 31ste opera die Stichting Opera Spanga opvoert vanuit een halfopen tent in een boerenwei in het Weststellingwerfse dorp Spanga. Dertig keer was dat de wei van boer Jacob de Wolff. Dit jaar is er een nieuwe locatie aan de Lindedijk. Voor Aaike is het de eerste keer dat ze een rol mag vervullen in een opera in Spanga. Als mezzosopraan maakt de Meppelse deel uit van het vrouwenkoor. Daarvoor deed ze afgelopen winter met succes auditie. Aaike is student aan het conservatorium in Zwolle, waarmee Stichting Opera Spanga een samenwerkingsverband is aangegaan. Naast Aaike hebben nog twee studenten van haar zangklas een plekje in het koor gekregen. „Het was wel een gekke auditie, we moesten online een muziekstuk zingen en daarna nog een aantal vragen beantwoorden”, herinnert Aaike zich. Zij heeft al wel meerdere keren een rol vervuld in opera’s van een operettekoor uit Emmeloord. In deze plaats groeide Aaike op. Al op haar dertiende werd zij lid van het operettekoor.

Zigeunermeisje

Aaike is blij dat dit jaar in Spanga de keuze is gevallen op de opera Carmen. Deze opera uit 1875 is een van de bekendste en populairste opera’s in de wereld. Het verhaal speelt zich af in het Spaanse Sevilla, waarin het zigeunermeisje Carmen de hoofdrol speelt. Regisseur Corina van Eijk heeft een nieuwe regie gemaakt voor de productie in Spanga. Hierin introduceert zij Carmen als een jonge vrouw die geliefd is bij mannen en vrouwen. Het lijkt alsof ze haar leven perfect onder controle heeft, maar schijn bedriegt. In werkelijkheid is ze angstig en paniekerig. Met onverzadigbare flirtpartijtjes houdt ze zich maar net staande. Tegelijkertijd drijft Don José’s grote onvoorwaardelijke liefde voor Carmen hen beiden de afgrond in. Carmen wordt in Spanga vertolkt door Itzel Medecigo en Don José door Eric Reddet.

Bubble

Op 29 mei is Aaike begonnen aan de repetities. Bijna continu verblijft ze daarvoor in een bubble. „We zitten hier met z’n allen op een camping en om te voorkomen dat iemand corona krijgt gaan we zo min mogelijk naar buiten. Wie toch van de camping af gaat, krijgt bij terugkomst van een crewlid een PCR-test”, legt de Meppelse uit. Ondanks alle coronamaatregelen geniet Aaike volop van de repetities en leeft ze met spanning toe naar de zeven voorstellingen. „We hebben al onder begeleiding van een pianist de hele voorstelling doorgespeeld op het podium en zijn al bijna klaar voor de première op 24 juli.” De generale repetitie met het orkest erbij volgt binnenkort. Over het decor vertelt Aaike dat het driedimensionaal is. „Midden op het podium is een grote zandbak met links een politiebureau en rechts een sigarettenfabriek. Tegen de achterwand staat een stellage, waar ons koor over en onder kan lopen.” In de eerste, derde en vierde akte zal de Meppelse daarop verschijnen om samen met de andere vrouwen te zingen en acteren. Aaike hoopt dat er veel publiek zal komen. Haar ouders, broer en een paar vrienden willen er in ieder geval graag bij zijn.

Muzikale grapjes

De verhaallijn komt volgens Aaike voor een groot deel overeen met die uit de oorspronkelijke opera. Boeiend vindt de zangeres de karakterontwikkeling die de solisten door muziek en spel doormaken. „En er zitten veel muzikale grapjes en andere leuke dingen in”, voegt ze daaraan toe. Als voorbeeld noemt ze een scène waarin zij samen met de andere vrouwen van het vrouwenkoor een muzikaal gevecht aan moet gaan. Van de repetities heeft Aaike veel geleerd, vooral wat betreft interpretatie en samenwerken. Over het feit dat ze de allerjongste is, zegt ze nog lachend: „Daar merk ik helemaal niets van, we zijn heel erg close.” Niet verwonderlijk trouwens voor mensen die wekenlang met elkaar in een bubble zitten.

De voorstellingen van opera Carmen zijn op: 24, 27, 29 en 31 juli en 3, 5 en 7 augustus aan de Lindedijk 11 in Spanga. Voor toegang tot het terrein is naast een reguliere toegangsbewijs ook een coronatoegangsbewijs via de CoronaCheck-app nodig. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.operaspanga.nl .