Aangifte doen? Vanaf vandaag moet dat in het stadhuis in Meppel, en dus niet meer in het politiebureau aan de Eendrachtstraat

De verhuizing van de politie naar het stadhuis van Meppel is een feit. Het politiebureau aan de Eendrachtstraat is niet langer meer van dienst.

Sander Groenewoud, politiechef van Zuidwest-Drenthe, en burgemeester Richard Korteland openen de politiepost in het stadhuis van Meppel.

Sander Groenewoud, politiechef van Zuidwest-Drenthe, en burgemeester Richard Korteland openen de politiepost in het stadhuis van Meppel. Foto: Wim Goedhart

Er zwerft zo hier en daar nog een ladder rond op het binnenterrein van het stadhuis. Vroeger lag daar de vijver. Nu is het een parkeerplaats geworden voor politieauto’s. Er staan nog een paar roldeurkasten voor de deur, die met de trap naar boven getild moeten worden. Een zaagmachine zorgt voor de nodige decoratie. Hier en daar staat nog een eenzame kruiwagen met wat stenen erin. Op een enkele plek piekt nog een buis uit de grond.

Het timmerwerk zit erop. Bijna alles is uitgepakt en bij de deur van het stadhuis is het logo van de politie al te vinden. Op de eerste verdieping van het stadhuis zijn ruim veertig agenten aan het werk gegaan.

„Het werk van de politie is veranderd”, constateert Sander Groenewoud, politiechef van Zuidwest-Drenthe. „We werken steeds meer op locatie, maar zijn ook steeds beter vindbaar op sociale media.” Vooral het werken op locatie kan in het nieuwe onderkomen van de politie een stuk beter, meent Groenewoud. „We zitten hier niet meer vast aan bureaus met oude vaste computers, we zijn een stuk mobieler geworden en gebruiken de nieuwste technieken.” En dat betekent volgens hem dat de politie vaker op pad kan.

Politiebureau was te groot geworden

De verhuizing heeft ook een andere reden. Grofweg een kleine 300 meter verderop ligt het oude politiebureau aan de Eendrachtstraat. Het gebouw was te groot geworden voor de politie. Er was sprake van leegstand.

Burgemeester Richard Korteland ziet ook een voordeel: „Er kan hier in het stadhuis makkelijker samengewerkt worden met bijvoorbeeld boa’s of wijkregisseurs. De politie hoeft nu bij wijze van spreken alleen maar de gang uit te wandelen.”

Voor inwoners verandert er - behalve de nieuwe locatie - niet zo heel veel. De service blijft hetzelfde, alleen worden de openingstijden van de politiepost aangepast aan de openingstijden van het stadhuis. Niet vreemd, de ingang van het stadhuis is ook meteen die voor de politiepost. Aan de balie kunnen mensen vragen naar de politie. „Er is alle ruimte om een gesprek te voeren, of een aangifte te doen”, verzekert politiechef Groenewoud. Dat kan onder meer in een van de spreekkamers. De politiepost is beschikbaar op maandag tot en met donderdag.

Cellen blijven

Aan de achterkant verandert er wel wat. De politie zelf heeft een eigen andere ingang gekregen, zodat de bezoekers van het stadhuis niet geconfronteerd worden met boefjes, dronkelui en andere wetsovertreders. Die kunnen nog steeds tijdelijk vastgezet worden in Meppel, want ook in het stadhuis zijn een paar cellen gerealiseerd.

„Echte cellen zijn het niet, maar het zijn ook zeker geen kamers”, lacht Groenewoud. „Verdachten kunnen we er tijdelijk onderbrengen, het is een ophoudruimte. Denk aan mensen die rijden onder invloed.” Die ophoudruimtes worden in Meppel volgens Groenewoud met „grote regelmaat” gebruikt. Voor langere verblijven worden verdachten vervoerd naar het cellencomplex van het politiebureau in Assen.

Wat er met het oude politiebureau in Meppel gaat gebeuren, is nog niet bekend.