Aanleg tweede kunstmatige zwaluwwand in Meppel loopt kleine vertraging op

De plaats voor de elementen wordt vlak gemaakt. Foto: Daan Prest

De plaatsing van de grote betonnen elementen voor de oeverzwaluwwand op het Industrieterrein Noord II in Meppel is vertraagd. Aankomende week wordt een nieuwe poging ondernomen.

Vogelwerkgroep Vliegvlug had alles in gereedheid gebracht voor de werkzaamheden die vrijdag zouden plaatsvinden. Maar de kraanmachinist komt pas volgende week.

„Vandaag hebben we ruimte gemaakt voor de beton elementen”, zegt Hilbert Folkerts van de Vogelwerkgroep Vliegvlug. „Dinsdag komt de kraanmachinist om de platen te leggen en worden de elementen geplaatst. Dat grove werk willen we voor de kerst af hebben.”

Daarna worden er tegels gelegd ten behoeve van het onderhoud van de wand. In het voorjaar begint dan de aanplant van insectenvriendelijke begroeiing die voor meer biodiversiteit moet zorgen. Die klus moet voor het broedseizoen zijn afgerond.

Het is dan de bedoeling dat er zo’n 100 tot 150 paartjes oeverzwaluwen een nestplek vinden. „Dit jaar was het in Drenthe een slecht jaar voor de oeverzwaluw”, vertelt Folkerts. „Ook bij de kunstwand in Tweeloo verbleven dit jaar minder paartjes dan in voorgaande jaren.” De oorzaak is nog onduidelijk. Misschien was het koude voorjaar de reden, maar misschien ook de omstandigheden in Afrika, waar de dieren overwinteren. Van een zandstorm hebben de vogels natuurlijk veel last als deze tijdens de trek naar Europa plaatsvindt.

Nieuws

Meest gelezen