Aantal verdrinkingen is in 2020 gestegen. 'Gemiddelde Fransman heeft geen zwemles gehad, maar die gaat de zee ook niet in'

Afgelopen jaar zijn er 107 Nederlanders verdronken, 31 meer dan in 2019. Niet meegeteld zijn de niet-Nederlandse mensen die zijn verdronken. De overstromingen in Limburg een paar weken terug maken het nog actueler. Nu de storm is gaan liggen, vertelt Harm Jan Beekhuis van Reddingsbrigade De Dukers Meppel-Nijeveen hoe dit te verklaren valt.

Zwemmende mensen en zonnende mensen bij een strandje.

Zwemmende mensen en zonnende mensen bij een strandje. Foto: Wilbert Bijzitter

Hoe staat het ervoor met de preventie van verdrinking in Nederland en Meppel?

„Zeer lokaal weet ik het niet, maar wat je ziet is dat er veel op schoolzwemmen bezuinigd word. Terwijl dit juist een plek is waar kinderen eventuele achterstanden die ze bij de zwemles oplopen, om wat voor reden dan ook, kunnen rechttrekken. Een ander ding dat opspeelt heeft te maken met corona. Kinderen die net voor corona zijn begonnen en misschien al hun diploma hebben gehaald, hebben daarna niet verder geoefend. Je ziet best veel kinderen met een diploma die weer bij een zwembad komen om les te krijgen, ze missen de zwemconditie en routine.”

Is er een aanwijsbare reden voor de toename van verdrinkingen?

„Dat is lastig te zeggen. Het kan ermee te maken hebben, dat meer mensen in Nederland bleven. Wij Nederlanders zijn fanatieke zeezwemmers en van nature zijn wij niet angstig voor de zee, waar buitenlanders een stuk voorzichtiger zijn. Wij hebben veel te maken met water en iedereen krijgt hopelijk goede zwemles, maar daardoor hebben wij ook veel minder angst. Vaak bouwen mensen geen veiligheidsmarge in, daarom is het heel belangrijk om bijvoorbeeld niet alleen te gaan zwemmen.”

Hoe doet Nederland het vergeleken met andere landen?

„Dan spreek ik echt op basis van gevoel. Ik denk dat we aan de ene kant veel doen aan zwemles en veel in en om het water zijn, maar juist omdat we het beter doen en we ons vrijer voelen zien we minder risico’s. De gemiddelde Fransman heeft geen zwemles gehad, maar die gaat de zee ook niet in.”

Wat doen jullie als reddingsbrigade allemaal?

„In de gemeente Meppel zijn wij eigenlijk alleen aanwezig bij evenementen in en rondom het water. Daarnaast zijn wij veel aanwezig in Zeeland, op het eiland Schouwen-Duivenland. Hier zit namelijk de strandreddingsbrigade en daar zijn we aanwezig bij een strand van 25 kilometer land. Op zo’n strand let je op meerdere dingen. Wij hebben altijd twee vlaggen en daartussen is een zwemzone met extra toezicht, maar buiten die zones wordt er ook gewoon gepatrouilleerd. Mensen die verder van de kust gaan zwemmen attenderen we altijd op hun voorbeeldfunctie van de jeugd, want kinderen die dat zien denken vaak ook dat ze het dan wel kunnen. Verder letten we gewoon op afwijkende situaties als we op wacht staan.”

Hoe kan de stijging van het aantal verdrinkingen dit jaar, niet ook de norm voor volgend jaar zijn?

„Veel zwemles blijven geven, een aantal zwemscholen heeft een opfriscursus gedaan voor kinderen die tijdens corona het zwemmen zijn verleerd. Als tip voor de ouders: wees er bewust van dat je kind minder heeft gezwommen, dus houdt de eerste paar keer een extra oogje in het zeil. En wat ook helpt is op een hobby gaan die met zwemmen te maken heeft en dan kan ik natuurlijk niet anders dan de reddingsbrigade promoten. Hier leer je na je zwemdiploma om beter te zwemmen, jezelf te redden en natuurlijk hoe je anderen moet redden.”