Aardkundig monument De Reest is onthuld in Meppel. Oekraïense leerlingen helpen mee: ‘Ze vinden het heel speciaal’

Donderdagochtend werd het Aardkundig Monument ‘De Reest’ onthuld in het Wilhelminapark. Foto: Wilbert Bijzitter
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra, wethouder Robin van Ulzen en Herman Odink van het Waterschap Drents Overijsselse Delta verrichten de onthulling. Dat doen zij samen met leerlingen uit groep 7 en 8 van de Reestoeverschool en Oekraïense kinderen. „Ze vinden het heel speciaal en bijzonder om het monument te onthullen”, vertelt de aanwezig leerkracht namens de leerlingen. Voorafgaand aan de onthulling hebben de leerlingen een educatief programma gevolgd onder leiding van IVN Natuureducatie, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Het Drentse Landschap.
‘Zo belangrijk’
„Mooi dat jullie er vandaag allemaal zijn, bij deze mooie rivier”, begint gedupeerde Stelpstra. „Vandaag gaan wij de rivier speciaal in de belangstelling zetten. Dat doen we door het onthullen van het monument. Bijna elke gemeente heeft zo’n monument, maar waarom is dat zó belangrijk? Door het monument kun je heel goed zien hoe Drenthe is ontstaan”, legt hij uit. „Ik ben er heel trots op dat het een-na-laatste monument vandaag in Meppel wordt onthuld, ik vind het vooral heel leuk. Mooi dat dit monument midden in Meppel staat.”
Het Reestdal ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel. De rivier De Reest begint in de omgeving van Slagharen en slingert via diverse dorpen richting Meppel waar het water uitmondt in het Meppelerdiep. De kenmerkende slingerbochten in de rivier, de ondergrond en het landschap met natte hooilanden en droge dekzandruggen maken De Reest tot een Aardkundig Monument.
„De Reest is voor Meppel een belangrijke rivier. Niet alleen belangrijk omdat het te maken heeft met handel en boten. Nee, als de rivier te veel water heeft, kan het ervoor zorgen dat wij natte voeten krijgen. Maar daar heeft het waterschap wat op bedacht. In de Reest hebben wij een sluis gebouwd. Die kunnen wij dichtdoen”, legt Odink van het Waterschap uit.
„Wij kunnen ervoor zorgen dat Meppel daarmee droge voeten houdt. De waterkwaliteit is redelijk. Er zitten allerlei dieren en vissoorten in, maar het kan beter”, voegt hij eraan toe. „Is de Reest van belang voor Meppel? Daar kunnen wij volmondig ‘ja’ op zeggen. De Reest is van groot belang voor Meppel.”
Aardkundige monumenten
Aardkundige Monumenten zijn onderdelen van het landschap die ons iets vertellen over de ontstaanswijze (door ijs, wind en water) van het gebied. Door het aanwijzen en onthullen van deze monumenten wil de provincie iedereen kennis laten maken met de rijke geschiedenis van de Drentse ondergrond. Op het monument in het Wilhelminapark is informatie te lezen over De Havixhorst, Boerderij ’t Ende bij De Stapel, De Wildenberg en Den Kaat (allen grenzend aan de Reest).
Het dertiende en laatste Aardkundig Monument ‘Smeltwaterheuvel Hunnenkloosterberg’ wordt op 27 oktober onthuld in Echten.