Oud-Nijevener Abel Reitsma is politiek op stoom in Leeuwarden. Zijn grootste wens? 'Iets voor een ander kunnen betekenen'

Hij voelt zich vereerd, is blij en ook een tikkie gespannen. Abel Reitsma (34) geboren in het Friese Winsum, getogen in Nijeveen en nu woonachtig in Friesland, begint aan een nieuw politiek avontuur. Hij volgt eind september Friso Douwstra op als wethouder voor de gemeente Leeuwarden en is voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker namens het CDA Leeuwarden richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Abel Reitsma.

Abel Reitsma. Foto: LEO Middelsé

Gefeliciteerd Abel! Is het nieuws al wat ‘geland’?

„Inmiddels wel! De afgelopen weken waren heel intensief. Nadenken over deze stap, adviezen inwinnen en natuurlijk goed overleggen met thuis. Dat mag allemaal niet openbaar worden gemaakt, dus ik ben opgelucht dat het afgelopen woensdag in de media kwam.”

Wat maakt dat jij deze uitdagingen wil aangaan?

„Ik vind het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en iets voor een ander te kunnen betekenen. In mijn rol als raadslid kon ik dat goed kwijt en ook al is de rol van wethouder fundamenteel anders, ik hoop datzelfde te kunnen brengen, alleen nu vanuit de bestuurlijke kant.”

De partij omschrijft jou als een ambitieuze jonge politicus in de frontline die zijn ambities wil waarmaken. Wat ga je doen?

„Vooropgesteld; kennismaken en inlezen! Verder wil ik betrokken blijven bij de zaken die spelen binnen mijn portefeuilles. Dat is de charme van de lokale politiek, de lijntjes zijn kort en dat wil ik ook uitstralen. Daarnaast hoop ik ook veel buiten het stadhuis te kunnen werken. Als politicus moet je toegankelijk zijn en ook zichtbaar, want de drempel naar stadhuis kan voor sommigen wel eens hoog en onbekend zijn.”

Waar gaat jouw politieke hart sneller van kloppen?

„Iets voor een ander kunnen beteken. Dat is heel basaal en natuurlijk idealistisch, maar in de kern draait het daar om. Daarom ben ik actief geworden. We hebben een samenleving en die is waardevol en mooi maar op sommige vlakken is die ook best fragiel. De mensen kunnen het fundament steviger maken als de politiek daarin faciliteert en daar zie ik een rol voor mezelf in weggelegd.

Recentelijk hebben we een motie ingediend om het maatschappelijke middenveld te compenseren, dat is nu in onderzoek. Denk hierbij aan verenigingen, clubs, stichtingen en wijken. Dat zou natuurlijk geweldig zijn. De sociale lijm van de maatschappij helpen behouden is zo’n onderwerp dat ik belangrijk vind.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het vertrouwen in jouw kunde is groot. Zo ben je voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Wanneer is jouw missie geslaagd?

„Dat is een goede vraag, eerlijk gezegd heb ik daar nog niet veel over nagedacht. Heel praktisch gezien kijk ik natuurlijk naar het aantal behaalde zetels na de verkiezingen. Onze fractie heeft het de afgelopen jaren heel goed gedaan, dat is opgevallen en dus hoop ik dat er een vervolg aan kan worden gegeven.

Inmiddels woon je alweer tien jaar in Leeuwarden. Voor wie jou nog niet kent: wie is Abel?

„Ik ben opgegroeid in Nijeveen, zoon van Yeb en Anneke en broertje van Dirk en Elisabeth. Na mijn tijd op Dingstede ben ik naar Leeuwarden gegaan om daar de lerarenopleiding Engels te volgen. Tijdens mijn verblijven in Azië ben ik geïnteresseerd geraakt in de politiek. Ik verbleef in Hong Kong op een campus en deelde mijn kamertje van 12 m2 met een Chinese student. We konden uren met elkaar praten over onze levens, de verschillen en culturen. De unieke situatie van Hong Kong ten opzichte van China zorgde voor een geweldige en leerzame inkijk. Daarna zat ik een tijdje in Vietnam, ook vanwege het communisme als leidende politieke stroming een interessant land om te verblijven en in te verdiepen. Terug in Nederland werd ik politiek actief. Eerst bij het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, en vervolgens lokaal bij het CDA Leeuwarden.

Ik woon nu samen met mijn vrouw, twee zoons en hond aan de rand van Leeuwarden en dat bevalt heel goed. Ik zie mijzelf hier nog wel een tijd wonen. Maar de warme band met Nijeveen en Meppel zal ik houden.”

Waarin zien de Friezen de Drentse invloed terug?

„Ik zie mijzelf altijd als de ultieme noorderling; mijn vader is Fries, mijn moeder is opgegroeid in Groningen en ik heb een groot deel van mijn leven in Drenthe gewoond. De Friezen zijn trots en nuchter, dat laatste is mij niet onbekend want zo heb ik dat ook altijd ervaren in Nijeveen. Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven, authenticiteit. Dat is ook wel een eigenschap die ik aan Drenthe zou toedichten.”

Je bent docentopleider en docent Engels bij het Friesland College en heel actief op politiek vlak. Is er nog wel ruimte voor ontspanning?

„Mijn baan in het onderwijs zal ik nu moeten opgeven. Dat is wel heel jammer en moeilijk. Eerlijkheidshalve ook lastiger dan aanvankelijk gedacht. Afgelopen week heb ik het nieuws gedeeld en dat was best zwaar. Ik had weer nieuwe stagiaires die ik mocht begeleiden en studenten in de les, ik kon eindelijk weer fysiek lesgeven en nu na twee weken moet ik al stoppen. Anderzijds, de kans is uniek en ik wil ervoor gaan dus moest deze keuze worden gemaakt. Tijd voor gezin, familie en vrienden of even sporten is belangrijk, maar de agenda zal de komende maanden flink gevuld zijn. Dat is een keuze die je maakt, hoe lastig ook. Gelukkig is iedereen begripvol en zal ik er natuurlijk alles aan doen om het op alle vlakken te laten slagen.”