Acht boerenbedrijven in Meppel en regio zetten deuren open. ‘Gat tussen maatschappij en boeren dichten’

Baukje Brouwer van Melktap Nijeveen. Foto: Martijn Bijzitter

Acht boerenbedrijven in Meppel en de regio zetten aanstaande zondag van 12.00 tot 17.00 uur hun deuren open voor publiek. De boeren en tuinders hebben allen hun eigen programma opgesteld.

Bij de één is een kijkje in de stal en tussen brocante mogelijk, bij de ander wordt het bezoek een ware drive-through over het erf.Op verschillende bedrijven zijn ook streekproducten verkrijgbaar.

Het initiatief, onder de noemer ‘Boeren en tuinders pakken uit met kerst’, gaat uit van LTO Noord. Baukje Brouwer uit Nijeveen, bestuurslid Zuidwest-Drenthe van de belangenvereniging voor boeren en tuinders, heeft zich beziggehouden met de organisatie. „Vorig jaar stond deze activiteit ook in de steigers. Toen kwam net voor kerst de verscherpte lockdown”, vertelt Brouwer. „We kennen geen vaste route, mensen kunnen verspreid beginnen bij verschillende bedrijven. Zo blijven de mensen uit elkaar.”

Brouwer, zelf eigenaar van Melktap Nijeveen aan de Nijeveense Dorpsstraat, vindt het belangrijk mensen bij haar op het bedrijf te ontvangen. „We willen het gat tussen de maatschappij en boeren dichten”, aldus Brouwer. „Kennis over wat er nu precies gebeurt bij boeren, is er vaak niet bij de burgers. Mensen zijn verbaasd als ik uitleg waarom ik een kalfje weghaal bij de koe. Als ik het laat zien, is er meer begrip. Wij hebben geen geheim, de dieren hebben het bij ons echt wel goed. En het verhaal hoe dat pak yoghurt bij jou op tafel komt, kan de boer het allerbeste zelf vertellen.”

Enthousiaste reacties

Bij Melktap Nijeveen is het erf iedere zaterdag al open voor publiek. „Voor ons wordt het dus een verlenging van de zaterdag”, lacht Brouwer. „We merken dat het werkt, want de mensen komen terug. Onze producten komen alle van ons eigen erf, dat willen we graag laten zien.” Volgens Brouwer is het soms lastig op te boksen tegen het negatieve beeld dat van tijd tot tijd over boeren wordt geschetst.

„Wakker Dier laat soms beelden zien van situaties die in Nederland absoluut niet voorkomen. Een tegenbericht van de bedrijven is dus heel belangrijk.” Bij Melktap Nijeveen kunnen bezoekers zondag uit de auto stappen („Tenzij het te druk wordt”) en een kijkje in de stal nemen bij de koeien en kalfjes. Er is een klein kerstmarktje en er wordt warme chocolademelk geschonken.

„Bedrijven die ik gevraagd heb om mee te doen, waren allemaal heel enthousiast. Een aantal was te druk en een kippenbedrijf moest bedanken vanwege vogelgriep, maar men wilde over het algemeen graag meedoen.”

‘Als je elke dag een glas melk drinkt, is het goed om te weten waar dat vandaan komt’

Henka Rooze is een van deelnemers die de uitnodiging met beide handen aangreep. Ze heeft in Broekhuizen het bedrijf BuitensteBinnen, waar ze werkt met paarden en coaching en trainingen geeft. „Ik denk dat alleen de locatie mensen al heel erg aanspreekt om te komen kijken”, verwijst Rooze naar de monumentale herenboerderij. „Mensen lopen hier soms met open mond onder de oude gebinten door. Waar vroeger het hooi lag opgeslagen, heb ik nu de binnenbak. Ik zal zondag met een van de paarden demonstraties geven en het publiek erbij betrekken. Zo laat ik zien hoe dat nu eigenlijk kan, dat een paard het gedrag van mensen kan lezen. Ik heb nog een stand met brocante en vintage.”

Rooze komt zelf van een melkveehouderij. „Boeren liggen me dus zeer na aan ’t hart. Als ik mijn steentje bij kan dragen om iets van het boerenleven te laten zien, zal ik dat altijd doen. Als je elke dag een glas melk drinkt, is het goed om te weten waar dat vandaan komt. En dat daar hard voor gewerkt moet worden!”

De deelnemende bedrijven zijn Melktap Nijeveen Dorpsstraat 89 in Nijeveen, Familie Prins Kolderveen 16 in Nijeveen, BuitensteBinnen Coaching met paarden Broekhuizen 9 in Broekhuizen, Boerderij Koldermelk Kolderveense Bovenboer 4 in Nijeveen, Melktap Koning Oosterbrinkweg 2 in Darp, Melkveebedrijf Timmerman Dokter Larijweg 50 in Ruinerwold, Agraservice Lindenhols Kleefegge 6a in Zuidwolde en Eemshold Dairy Eemster 80 Dwingeloo.

Nieuws

Meest gelezen