Adriaan Meij start zoektocht naar opkomende klassieke talenten. 'Klassieke muziek is zó nodig. Het verbindt en verdiept'

Adriaan Meij uit Meppel is de grondlegger van de nieuwe Stichting Klassiek Drenthe. Doel is een inspirerende rol te spelen voor de klassieke muziek in Drenthe en deze muziek op kleinschalig niveau bevorderen.

Adriaan Meij en Hayat El Mahjoubi richten samen Stiching Klassiek Drenthe op.

Adriaan Meij en Hayat El Mahjoubi richten samen Stiching Klassiek Drenthe op. Foto: Wim Goedhart

Daarnaast wil de stichting klassieke muziek gebruiken als bindmiddel tussen verschillende culturen en groepen in de samenleving. „We willen klassieke muziek verspreiden en uitdragen,” aldus Meij.

Adriaan Meij (81) is in Meppel onder meer bekend van de concertreeksen die hij organiseert in Zael bij zijn woning aan het Zuideinde, waar hij in 2010 mee begon. Ook was hij projectleider van het eerste Erato festival in Meppel in 2019, een driedaags festival met klassieke muziek voor jong en oud.

De Meppeler heeft voor de nieuwe stichting vijf bestuursleden om zich heen verzameld om de klassieke muziek in en om Meppel een kleurrijke toekomst te bieden.

Zoeken naar opkomende talenten

„In onze omgeving zijn er koren en verenigingen die prachtige klassieke stukken zingen en spelen. Maar kleinschalig, dus individueel of in kleine groepjes gericht op instrument en zang, kennen we bijna niet in Drenthe. Het is erg zoeken naar opkomende talenten. Voor jongeren die naar het Conservatorium willen, is het onontgonnen gebied,” aldus Meij. „We kennen in deze regio de fanfares, maar we willen vernieuwen en veranderen. Mensen bewust laten worden van de betekenis van klassieke muziek.”

In het bestuur hebben zitting genomen oud-wethouder Wim Zwaan, altviolist Tjitte de Vries, muziekwetenschapper Thea Derks, gepensioneerd docent Nederlands Gerrigje Inkelaar en senior opbouwwerker Hayat El Mahjoubi-Ezzeroili. De laatste heeft zich opgeworpen als voorzitter. Zij zegt: „Klassieke muziek is zó nodig. Het verbindt en verdiept. De muziek speelt zich af op zielsniveau en is tevens goed voor de mentale gezondheid.”

Zonder iets te zeggen elkaar begrijpen

Ze herinnert zich hoe zij als 4-jarig meisje met haar opa voor het eerst naar Arabische klassieke muziek luisterde. „Wat me is bijgebleven, is dat we sámen naar een klassieke zangeres luisterden. Zonder iets te zeggen, begrepen we elkaar. Wat je zelf niet kunt zeggen, vertolkt het lied.”

Al haar hele carrière als opbouwwerker, zo’n twintig jaar in Meppel, is Hayat op zoek naar de verbinding tussen groepen en culturen. In deze functie is dat niet anders. „De discussies op social media brengen dit land niet verder. Klassieke muziek kan een antwoord zijn op de toenemende polarisatie in ons land,” meent ze.

Adriaan Meij maakte de verbinding als gevolg van klassieke muziek ooit letterlijk mee. „Ik zat naar een optreden te kijken en luisteren, toen een vrouw naast me mijn hand pakte. We hebben een heel optreden hand in hand gezeten. Klassieke muziek heeft een sociale functie en is een fantastisch wapen tegen eenzaamheid”, aldus Meij.

Erato festival

Of de muziek ook daadwerkelijk kan zorgen voor connectie, valt of staat met de programmering, is de overtuiging van Hayat. Ze kijkt met een glimlach én verwachtingsvol naar haar 81-jarige projectleider en programmeur. Het eerste wat namelijk op de activiteitenlijst staat van Stichting Klassiek Drenthe is het tweede Erato festival in Meppel, in het weekeinde van 5 tot 7 november. Adriaan Meij heeft al diverse namen vastgelegd.

Hij zegt: „Wat écht een doorbraak is, is dat we Arabische klassieke muziek op het programma hebben staan. Stel je voor, dat in de Grote Kerk!”

Erato 2021 wordt een intiem festival met meer dan 20 kunstenaars in 26 voorstellingen op 10 locaties in Meppel. Deelnemende locaties zijn onder meer de Grote Kerk, Schouwburg Ogterop, Zael en de grote huiskamers van betrokken gezinnen aan het Zuideinde.

Meij heeft al diverse (internationale) musici van topniveau weten vast te leggen. Zo opent operazangeres Miranda van Kralingen, onder meer bekend van de ontroerende vertolking van Ave Maria tijdens het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, samen met pianist Cor Bakker en trompettist Teus Nobel het festival.

Impact

Met de kennis, ervaring en het netwerk van Adriaan Meij zullen daar ongetwijfeld nog veel instrumentalisten en zangers, van professionals tot jonge amateurs, bijkomen. „We willen dat Erato over tien jaar is wat Puppet nu is,” verwijst Meij naar het belangrijkste poppen- en objectentheater van Nederland en Vlaanderen dat tweejaarlijks in Meppel plaatsvindt. „We hopen dat wat wij doen in Meppel zijn impact heeft in heel Drenthe.”