Albert Wink van reddingsbrigade de Dukers uit Nijeveen staat midden in de nacht in Valkenburg. 'Heel mooi om bijdrage te kunnen leveren'

Midden in de nacht staat Albert Wink van Reddingsbrigade De Dukers uit Nijeveen in Valkenburg. Hij is officier van dienst, en zorgt voor de coördinatie en de samenwerking van de hulpdiensten.

Het centrum van Valkenburg aan de Geul is overstroomd.

Het centrum van Valkenburg aan de Geul is overstroomd. Foto: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

„Het ergste was achter de rug in Valkenburg”, vertelt Wink terwijl hij in de auto terug naar huis zit. Om vijf uur vannacht stond hij daar ineens. In Limburg. In Valkenburg aan de Geul. Uitgeroepen tot rampgebied. De Kleine Geul is daar overstroomd, waarna het water door het hele centrum stroomde. Eén brug stortte in. Huishoudens zonder stroom, en de burgemeester waarschuwde voor een voedseltekort.

„De schade is indrukwekkend”, heeft Wink gezien. „Auto’s, wegmeubilair, van alles.” De beelden van het stromende water door het centrum, heeft hij niet zelf gezien. „Het was donker en het ergste hoogwater was voorbij. We hebben geen echt ernstige dingen gezien. Het is gelukkig meegevallen met slachtoffers in Nederland. Het is gebleven bij heel veel materiele en emotionele schade.”

Nachtwerk

De reddingsbrigade uit Nijeveen maakt deel uit van de Nationale Reddingsvloot, en is in die hoedanigheid naar Limburg afgereisd. Eerst werd verzameld in IJsselstein, waar onder andere een briefing volgde. Vanuit IJsselstein vertrok de eenheid naar Maastricht. „In Meppel en Nijeveen staan nog zes à zeven leden stand-by. Mocht onze inzet langdurig nodig zijn, kunnen zij ons aflossen.”

Dat is niet nodig gebleken. Na een korte nacht slaap, keert de ploeg weer huiswaarts. De inzet is niet langer nodig. „We hoefden uiteindelijk niet echt in actie te komen.” Het maakt de eer er voor de Dukers niet minder om. „Het is mooi dat we een bijdrage kunnen leveren. Hier trainen we jaren voor.” De laatste tijd lagen überhaupt de activiteiten voor de reddingsbrigade wat stil. Vanwege corona waren er geen trainingen, en waar de Dukers anders nog wel eens bij evenementen aanwezig is, vielen die nu ook uit.

„Dit is wel een wake-up call. Dit is toch wel een oppepper dat we het echt ergens voor doen.” Hoe mooi Wink het ook vindt dat de vrijwilligers deze bijdrage mogen leveren, liever heeft hij soort rampen natuurlijk niet. „Het is mooi om te zien hoeveel vrijwilligers er meteen paraat staan.”

Voor nu hoopt Wink dat er een rustig weekend wacht. „Ik ben deze week begonnen met werkzaamheden aan het spoor. Dat voelde al als een marathon. Toen kwam dit er achteraan.”