Allemaal naar de stembus voor PS

Verkiezingsborden rotonde De Weide. Foto: Andre Weima Fotografie

Als de poll op onze Facebookpagina een statistisch goed onderbouwd onderzoek zou zijn, dan beloven de verkiezingen voor Provinciale Staten van volgende week een gigantische opkomst. Met de stembusgang voor de deur poneerden we de stelling: Ik ga volgende week zeker stemmen. Alle mensen die meededen gingen daar in mee. Een honderd procent score.

De is leuk nieuws voor provinciale politici die dezer dagen volop op campagne gaan en daarvoor vaak ook de kou trotseren met het uitdelen van flyers op markten en in winkelstraten. De Provinciale Staten staan niet zo dicht bij de burger wordt algemeen gesteld, maar elders in deze krant leest u dat de provincie wat taken en verantwoordelijkheden betreft behoorlijk wat op haar bordje heeft.

De inrichting van onze leef- en woonomgeving wordt grotendeels bepaald door de provincie. Dat de provinciepolitiek minder leeft, blijkt ook niet uit de laatste opkomstcijfers van de verkiezingen. Vier jaar geleden was Staphorst met 74 procent traditioneel weer erg trouw in de stembusgang. In de gemeenten De Wolden en Westerveld kwam de opkomst ook nog boven de 60 procent uit: 64 procent. Meppel tikte net de 60 procent aan. In Steenwijkerland was de opkomst 59 procent.

Niet meteen cijfers waar je van achterover slaat, maar de gemeenteraadsleden kijken er toch wel met jaloerse blikken naar, want vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen werden die cijfers, behalve in Staphorst, nergens gehaald. En dat terwijl je zou denken dat de gemeentepolitiek de burger meer aanspreekt omdat het dichterbij is. De raadsleden, die zich bij dorpsbelangen en in wijken laten zien, zijn veel meer benaderbaar en bekender dan Statenleden.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was vorig jaar in Staphorst 75 procent. In Meppel kwam niet meer dan 53 procent van kiezerspotentieel naar de stembus. In Steenwijkerland was het niet veel beter met 55 procent en De Wolden en Westerveld scoorden beide 61 procent. De Nederlander loopt nog steeds het meest warm voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In maart 2021 bracht 78,71 van de kiesgerechtigden zijn stem uit.

Bureau Ipsos kijkt altijd in de glazen bol waar de verkiezingen op aansturen. Het lijkt erop dat BoerBurgerBeweging de grote winnaar wordt in Groningen en Drenthe. De partij haalt in de peilingen 9 zetels in het Drents Parlement en dat is ook de prognose voor de Provinciale Staten van Overijssel. Van de grote opmars die Forum voor Democratie vier jaar geleden maakte, blijft weinig over. VVD doet het vooral goed in het zuiden en westen van het land.


Nieuws

menu